Мартинюку віддадуть крісло Лавриновича, щоб врятувати Тимошенко?

Четвер, 29 січня 2009, 08:27

У коаліції розглядається можливість призначити першим віце-спікером Верховної Ради заступника голови фракції Комуністичної партії Адама Мартинюка замість "регіонала" Олександра Лавриновича.

Джерела газети "Комерсант-Україна" стверджують, що в такий спосіб представники коаліції мають намір заручатися підтримкою комуністів і тим самим домогтися від них відмови підтримати висловлення недовіри уряду Юлії Тимошенко.

Більш того, усі кадрові перестановки – як в уряді, так і у Верховній Раді – планується провести пакетом щоб уникнути можливих порушень домовленостей.

"Усі наші останні відставки уряду відрізняються тим, що перед розглядом питання голосів не було, а в момент голосування вони знаходилися", - зазначив депутат від БЮТ Валерій Писаренко, додавши, що "зараз усе буде залежати від комуністів".

А заступник голови фракції БЮТ Андрій Портнов каже, що "Партія регіонів останнім часом не демонструє великих проривів у реалізації своїх задумів".

"Можу стверджувати з точністю до 99,9%, що спроба відставки уряду провалиться", - заявив Портнов.

У свою чергу, Лавринович сказав виданню, що не виключає сценарію своєї відставки і заміни на більш лояльну парламентській більшості фігуру.

"Цілком логічно, якщо вони (члени коаліції) будуть діяти такими методами, якими діяли до цього", - сказав він, навівши у приклад події у ВР 26 січня, коли відбулося позачергове засідання, за підсумками якого була скасована постанова від 16 грудня 2004 року про призначення головою Нацбанку Володимира Стельмаха.

"Коаліції потрібна реалізація своїх бажань, незважаючи на основи права. І навіщо їм тоді людина, яка хоч трохи заважає їм у цьому?", - поставив риторичне запитання Лавринович, який активно виступав проти ухвалення рішення по Стельмаху.

У Компартії запевнили, що жодних переговорів щодо зміни керівництва парламенту вони поки ні з ким не ведуть, але дали зрозуміти, що не проти обійняти крісло першого заступника голови Верховної Ради.

"Поки немає причин вести подібні переговори, - заявив лідер фракції КПУ Петро Симоненко. - Але якщо посада (першого віце-спікера) виявиться вакантною, то я обов'язково від імені Компартії висуну кандидатуру Адама Мартинюка".

При цьому Симоненко підкреслив, що участь Мартинюка у керівництві парламентом "була б значним плюсом у порівнянні з тим, що є сьогодні".

Як відомо, 5 лютого Партія регіонів планує ініціювати розгляд у ВР питання про звіт уряду і подальше висловлення недовіри Кабміну, що автоматично спричинить собою його відставку. Крім Партії регіонів (175 депутатів), це рішення можуть підтримати частина фракції "НУ-НС" (близько 30 депутатів) і фракція КПУ (27 депутатів).


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

11:18
АРМА просить Раду та РНБО розв'язати проблему Сахалінського родовища
11:04
Курс валют на 29 березня: офіційна гривня зміцнилась до євро
10:58
У Києві чоловік заради помсти колишній вбив її цуценя: поліція оголосила про підозру
10:57
Виробництво напівпровідників у Південній Кореї зросло найбільше з 2009 року
10:56
Сирський: Якщо росіяни знову рушать на Харків, він стане для них фатальним містом
10:56
Футзальний клуб знявся з чемпіонату України через перехід гравців у стан повної бойової готовності
10:50
Завершення опалювального сезону до кінця тижня заощадило б пів мільярда кубометрів газу - Чернишов
10:35
Франківщина, Черкащина, Київщина й Вінниччина: в ОВА розповіли про наслідки атаки
10:32
Молдова не підтверджує дані про проліт ракет своєю територією під час удару РФ по Україні
10:32
Сирський про "мобілізацію 500 тисяч": Після аудиту ця цифра суттєво зменшена
Усі новини...