МЗС: ЗАЯВА МЕДВЕДЄВА Є НЕПАРТНЕРСЬКИМ І НЕДРУЖНІМ ЖЕСТОМ

П'ятниця, 6 лютого 2009, 09:19

Україна здивована заявою президента Росії Дмитра Медведєва щодо компенсації збитків європейським країнам від припинення постачання газу в січні і вважає її непартнерським і недружнім жестом до України та країн Євросоюзу.

"Подібна емоційна заява є непартнерським і недружнім жестом до України та країн Європейського Союзу", - сказано в заяві Міністерства закордонних справ України у зв’язку із заявою Медведєва, зробленою в четвер.

"Згадане та інші висловлювання глави російської держави суперечать положенням і духу чинного Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією від 1997 року", - заявляє МЗС.

Українська сторона наполягає на тому, що не має жодних двосторонніх юридичних зобов’язань перед країнами ЄС щодо постачання їм російського природного газу.

"Уся повнота відповідальності за виконання договірних зобов’язань перед європейськими споживачами щодо обсягів і графіків поставок російського природного газу лежить на російській (стороні)", - йдеться в заяві.

Україна, зі свого боку, "чітко виконувала, виконує і буде виконувати ті зобов’язання щодо транзиту російського природного газу, які випливають з легітимних договорів і контрактів", наголошує МЗС.

"Натомість, саме з боку Росії на початку січня 2009 року в односторонньому порядку без попередження було припинено поставки газу і до України, і до Європейських країн через українську територію. Про це є незаперечні докази", - сказано в заяві.

"Саме російська сторона, а не українська в односторонньому порядку вийшла з українсько-російських договорів і домовленостей, досягнутих 2008 року на рівні глав держав, керівників урядів та керівництва господарюючих суб’єктів України і Росії", - заявляє українське МЗС.

Російська сторона на етапі переговорів з Україною "проігнорувала напрацьовані проекти двосторонніх документів, які мали б своєчасно врегулювати усі питання з транзиту газу до європейських споживачів", стверджує відомство.

Україна не здійснювала несанкціонованого відбору газу – і це засвідчено спостерігачами міжнародної місії та представниками Єврокомісії, наголошує МЗС, додаючи, що Україна дотримувалася і буде дотримуватися норм міжнародного права та принципів, прийнятих у європейських країнах, зокрема з питань співробітництва в газовій сфері – і "аналогічна позиція російських партнерів" дозволить уникнути повторення ситуації січня.

Задекларовану ж у заяві президента РФ готовність "уважно стежити за виконанням договору Українською стороною" можна розцінити "як намір втручатися у внутрішні справи суверенної Української держави", - наголошує МЗС.

Відомство нагадує про міжнародну практику цивілізованого вирішення спорів, що, як правило, передбачається у документах про умови співробітництва, в тому числі в контракті між "Нафтогазом України" і "Газпромом" від 19 січня про обсяги й умови транзиту газу через територію України на період з 2009 по 2019 роки.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
13:43
Чи може дзвінок чи відео з полону змінити статус зниклого безвісти – пояснює Координаційний штаб
13:38
Вночі основною ціллю росіян був Івано-Франківськ – ПС
13:25
фотоУ Києві прощаються з письменником і громадським діячем Дмитром Капрановим
13:19
Співвласник "Космолоту" заявляє, що українські чиновники вимагають в нього мільйони євро – FT
13:01
Проєкт української фотографки Юлії Кочетової переміг у World Press Photo 2024
12:59
Удар по аеродрому в Джанкої: ГУР повідомило про ураження 4 установок С-400 ворога
12:50
футболЛунін про серію пенальті проти "МанСіті": Ми готувалися до всіх можливих пенальтистів і вирішили ризикнути
12:47
Розвідка Британії: Чорноморський флот РФ суттєво знизив активність та ховається у Новоросійську
12:43
МВС: Жодного випадку контрабанди зброї з України не зафіксовано
12:39
оновлено В Україні вила тривога: у Дніпрі пролунали вибухи
Усі новини...