Тимошенко пообіцяла Європі помирити Україну з Росією

Субота, 7 лютого 2009, 16:04

Прем'єр Юлія Тимошенко виступає за уніфікацію цін на газ і транзит для всіх європейських споживачів.

Про це вона заявила в суботу на Мюнхенській конференції з питань безпеки, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Тимошенко наголосила, що газова криза засвідчила, що в ЄС для монопольних поставок газу не існує єдиної енергетичної політики.

"Це значить, що не формується ціна транзиту, уніфікована для всіх", - наголосила вона.

"Я думаю, що якщо ми знайдемо такі уніфіковані підходи, ми зможемо вилучити політичну компоненту із системи формування цін поставок газу до країн Європи", - зазначила прем'єр.

"Дуже важливо, щоб ми після таких стресів сіли і подивилися, який підхід є необхідним для формування єдиної європейської енергетичної політики", - сказала вона.

Тимошенко висловила впевненість, що процес диверсифікації поставок газу в Європу "після таких стресів піде швидше".

"Я хотіла би підкреслити необхідність єдиної енергетичної політики. Це дуже важливо", - зазначила вона, додавши, що це "обов'язково потрібно довести до логічного
завершення".

"Дуже б хотілося, щоб Російська Федерація підтримала Європейську енергетичну хартію. Ми жили б і працювали за одними правилами", - зазначила Тимошенко.

Тимошенко також сказала, що виступає за приєднання України до європейської політики безпеки та оборони.

"Я дійсно хотіла би бачити Україну учасником європейської політики безпеки та оборони", - заявила вона.

"Сьогодні у світі є країни, в тому числі і регіон, який я представляю, які або не можуть, або не хочуть, і це теж нормально, вступати до НАТО. Очевидний приклад - Україна", - констатувала Тимошенко.

Вона зазначила, що Україна намагається вступити до НАТО вже протягом 14 років, але їй це не вдається як з внутрішніх причин, так і через зовнішнє несприйняття цієї ідеї Росією.

"Нове натхнення європейської політики безпеки і оборони дає шанс тим країнам, які не можуть чи не хочуть стати членами НАТО, отримати нову ідею об'єднання навколо нових принципів політики безпеки і оборони. В першу чергу, це Росія", - сказала прем'єр.

Вона також наголосила, що заяви європейських лідерів, зокрема федерального канцлера Німеччини Ангели Меркель, президента Франції Ніколя Саркозі, а також керівництва Росії показують, що "такий шанс є".

Крім того, Тимошенко заявила, що має намір докласти зусиль для примирення України та Росії.

"Знайти примирення дуже важливо, і я як прем'єр-міністр буду це робити", - сказала вона.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...