ЮЩЕНКО РОБИТЬ НОВИЙ ПІДКОП ПІД ТИМОШЕНКО ЧЕРЕЗ КС?

П'ятниця, 13 лютого 2009, 13:54

Президент Віктор Ющенко звернувся з поданням до Конституційного Суду з проханням розтлумачити конституційний механізм заміни окремих членів уряду.

Про це у п’ятницю на брифінгу повідомила заступник глави секретаріату президента - представник президента в КС Марина Ставнійчук.

За її словами, у п’ятницю президент звернувся до КС щодо необхідності роз’яснення відповідних статей Конституції, повідомляє УНІАН.

Ставнійчук нагадала, що 16 грудня 2008 року в парламенті було оголошено про створення коаліції.

Вона наголосила, що за конституційною процедурою, після цього коаліція мала запропонувати кандидатуру прем’єра і членів уряду. Однак, за її словами, цього не відбулося.

Натомість, зазначила Ставнійчук, сьогодні, через два місяці, постало питання заміни окремих членів уряду.

У зв’язку з цим Ставнійчук нагадала, що після внесення змін до Конституції в тексті Основного Закону з’явився такий термін, як "парламентська коаліція". Причому, за її словами, безпосередньо з фактом формування коаліції пов’язана процедура формування уряду.

Зокрема, вона зазначила, що Конституція уповноважує парламентську коаліцію після її створення внести на розгляд президента кандидатуру прем’єр-міністра, а прем’єр-міністру – кандидатури міністрів.

Ставнійчук нагадала, що в березні 2008 року Конституційний Суд у своєму рішенні визнав залежність формування уряду від факту формування коаліції.

Таким чином, за її словами, після формування нової коаліції і грудні минулого року, а також у зв’язку з сьогоднішніми намірами ротації окремих міністрів постає необхідність для роз’яснення Конституційним Судом механізму такої ротації.

Ставнійчук додала, що президент просить КС розглянути це питання як невідкладне.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування