Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Луценко: Слова про війну на колегії МВС дійсно звучали

Вівторок, 17 лютого 2009, 09:40

Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко заявляє, що міліція не допустить розгулу бандитизму в зв'язку з економічною кризою.

"Усі розуміють, що масове безробіття призводить до того, що море людей залишаються без засобів до існування. А світова практика свідчить, що 5 втрачених робочих місць призводить до одного криміногенного вияву. Об'єктивно, незалежно від того, хто міністр, хто прем'єр, країна зіткнеться зі збільшенням кримінальних випадків", - сказав Луценко в інтерв'ю Сегодня.

"Ми цю проблему відчули вже в жовтні. Спочатку в Києві, потім у Маріуполі, потім в Одесі, Харкові, Львові та інших великих містах ми побачили збільшення на 5-7% вуличної злочинності і квартирних крадіжок. Тому в грудні-січні ввели особливий режим несення служби, коли на 30% більше особового складу вийшло на вулиці", - додав він.

При цьому, за словами Луценка, в січні спостерігалося помітне збільшення кількості грабежів і розбоїв.

"Я це приховувати не має наміру, для мене статистика - це лише привід для ухвалення рішень. Сьогодні я можу з упевненістю заявити, що міліція може утримати ситуацію під контролем. Бєспрєдєл середини 90-х ми не допустимо", - сказав він.

Крім того, за словами Луцнка, керівництво МВС враховує, що люди "будуть захищати свої права" шляхом масових акцій протесту.

"Ми готові забезпечувати права людей на демонстрації, мітинги та інші протести, але тільки тоді, коли ці протести не порушують закон. Конкретний приклад. Хочуть автомобілісти перекривати дороги - ми їм нагадаємо про те, що за це є кримінальна відповідальність. Для початку попередимо, потім накладемо адміністративний штраф, у разі довгострокового блокування вулиць вступить в дію кримінальна відповідальність", - сказав він.

Коментуючи висловлювання першого віце-прем'єра Олександра Турчинова про "воєнні дії" на колегії МВС, Луценко сказав:

"Дійсно, на колегії була серйозна розмова, ініційована першим віце-прем'єром, який, як доктор економічних наук, виклав своє бачення світової економічної кризи ... Слова про війну дійсно звучали. Говорилося, що загрози економічного характеру, які з'явилися перед країною, можна порівняти з загрозами, які стоять при воєнному стані".

"Саме тому ситуація в країні є особливою. Це слово і є ключовим, ми, звичайно, не говоримо про військовий або надзвичайний стан. Слово це повністю відповідає ситуації в країні, яка потребує, безумовно, особливого режиму роботи. І міліції - в першу чергу", - додав він.

Говорячи про проблеми фінансування МВС в цьому році, Луценко підтвердив, що бюджет МВС "не передбачає грошей на пальне, на техніку та озброєння, на оновлення форми, на будівництво житла та ремонт будинків".

"Тим не менше, перед нами стоять дуже складні завдання зі збереження, з одного боку, порядку, з іншого, права громадян на протест, на демонстрації, причому в умовах дуже малої підтримки від держави, вираженої лише у виплаті зарплати. Саме про такий особливий режим і йшлося", - сказав він.

Водночас, за словами Луценка, зарплата співробітникам МВС "повністю (хоч і в два заходи) виплачена за січень".

"Спокійно виплатимо і лютий. У березні Мінфін обіцяє виплатити і надбавку. Сьогодні середня зарплата 1800. У березні вона буде підвищення гривень на 200", - сказав він.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування