Україна не платитиме за зайвий газ?

Субота, 21 лютого 2009, 12:49

Україна не зобов'язана купувати в Росії зайвий газ.

Про це заявив виконувач обов’язків голови правління НАК "Нафтогаз України" Ігор Діденко в інтерв’ю “Дзеркалу тижня”.

"Так, у контракті на закупівлю газу "Нафтогазом України" у "Газпрому" йдеться про 52, а точніше, про 41 млрд. кубометрів природного газу з урахуванням 20-відсоткової знижки", - зазначив він.

Водночас, за словами Діденка, і контракт на закупівлю газу, і на транзит російського експортного газу через територію України "щодня проходять, так би мовити, притирання до реальності".

"У контракті на закупівлю газу у "Газпрому" у зв’язку з цим записано, що до 1 липня поточного року уточнюється обсяг імпорту газу "Нафтогазом України". І не обов’язково має йтися про 52 млрд. кубометрів, а от про той Х, від якого відбувається — за замовчуванням — зменшення на 20% на наступний рік", - запевнив Діденко.

Підтвердженням цього, за його словами, є ситуація січня поточного року.

"У нас на січень було законтрактовано 1 млрд. кубометрів газу. Тобто, здавалося б, за замовчуванням ми мали закупити 800 млн. кубометрів. Однак ми узгодили з російськими колегами, що нам необхідно лише 549 млн. кубометрів газу. Таким чином, було уточнено рахунок, і за використаний у січні газ НАК "Нафтогаз України" заплатила, виходячи з ціни 360 дол. за тисячу кубометрів, 198 млн. дол", - сказав він.

"Якщо й надалі скорочуватиметься газоспоживання, і всі будуть бачити цю тенденцію, то ми виходимо з того, що за жоден неспожитий кубометр імпортного природного газу Україна не заплатить", - запевнив Діденко.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News