Ющенко не підпише епістолярні вправи Тимошенко

Середа, 25 лютого 2009, 10:04

Президент Віктор Ющенко не бачить найменшої необхідності підписувати будь-які декларативні відозви у рамках виконання кредитної угоди з Міжнародним валютним фондом.

Про таку позицію президента повідомив у середу керівник його секретаріату Віктор Балога.

"Президент не поставить свій підпис під жодною додатковою декларацією, оскільки такий документ не має конкретного змісту. Уряд пропонує набір чергових заяв і запевнень, маючи на меті замаскувати той неспростовний факт, що кредитна угода з МВФ не виконується і Україна має серйозні труднощі з одержанням наступного траншу позики", - зазначив керівник секретаріату президента, повідомляє його прес-служба.

На його думку, у такий спосіб прем'єр-міністр Юлія Тимошенко хоче створити собі виправдання власної бездіяльності щодо продовження співпраці з Фондом.

Балога нагадав, що єдиним офіційним документом, який визначає параметри угоди між Україною та МВФ і передбачений регламентними нормами цієї фінансової установи, є лист про наміри. Тільки він є підставою для надання кредиту і тільки він визначає конкретні кроки, які позичальник має здійснити на виконання умов надання коштів.

Однак оціночна місія Фонду, яка нещодавно тривалий час працювала в Україні, встановила численні порушення з боку українського уряду, які поставили під загрозу зриву продовження кредитної програми.

Представники МВФ неодноразово звертали увагу Кабінету Міністрів на необхідність проведення реальних реформ, у тому числі й змін до законодавства, які б дали підстави для розвитку двосторонньої співпраці, зазначив Балога.

Місія Фонду, зокрема, вимагала скорочення дефіциту Державного бюджету, забезпечення дієвої незалежності Національного банку, збалансування фінансових потоків НАК "Нафтогаз України" та Пенсійного фонду. Уряд не зробив жодного кроку назустріч цим вимогам, натомість вдався до обманного маневру і висуває на перший план тезу про важливість підписання чергового набору заяв, - заявив він.

Глава Секретаріату вказав, що місія МВФ під час свого перебування в Києві двічі зустрічалася з президентом і докладно обговорила з ним всі вимоги кредитора.

Ющенко погодився підтримати всі необхідні реформи. Однак президент вважає, що енергію Кабміну треба спрямувати не на вправи в епістолярному жанрі, а на практичні дії у бюджетній та фінансовій сферах, - наголосив Балога.

"Президент не може блефувати, як уряд. Глава держави наполягає на неухильному виконання Кабінетом Міністрів тих вимог, які містяться в листі про наміри, який підписала і прем'єр Тимошенко. Цей документ є достатньою базою для ефективної співпраці з МВФ", - підкреслив Балога.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

11:18
АРМА просить Раду та РНБО розв'язати проблему Сахалінського родовища
11:04
Курс валют на 29 березня: офіційна гривня зміцнилась до євро
10:58
У Києві чоловік заради помсти колишній вбив її цуценя: поліція оголосила про підозру
10:57
Виробництво напівпровідників у Південній Кореї зросло найбільше з 2009 року
10:56
Сирський: Якщо росіяни знову рушать на Харків, він стане для них фатальним містом
10:56
Футзальний клуб знявся з чемпіонату України через перехід гравців у стан повної бойової готовності
10:50
Завершення опалювального сезону до кінця тижня заощадило б пів мільярда кубометрів газу - Чернишов
10:35
Франківщина, Черкащина, Київщина й Вінниччина: в ОВА розповіли про наслідки атаки
10:32
Молдова не підтверджує дані про проліт ракет своєю територією під час удару РФ по Україні
10:32
Сирський про "мобілізацію 500 тисяч": Після аудиту ця цифра суттєво зменшена
Усі новини...