Кучма: Тепер будемо пожинати плоди популістської політики Тимошенко

Середа, 25 лютого 2009, 11:08

Екс-президент Леонід Кучма вважає, що перегляд держбюджету України на 2009 рік неминучий, і чим швидше він буде переглянутий, тим краще.

Про це він сказав в інтерв'ю газеті "Комсомольська правда в Україні", опублікованому в середу.

"Я не бачив цей бюджет, але знаю, на основі яких показників він розроблявся. Зростання ВВП - 0,4%, інфляція - 9,5%, курс гривні до долара - 7,5, дефіцит бюджету - близько 3%. Але ж багато експертів, вітчизняних і закордонних, у тому числі МВФ, видають зовсім інші цифри. Падіння ВВП - 5-6% (до речі, розрахунки місячної давності, зараз уже називаються 8-10%); інфляція - 17-20%", - навів цифри Кучма.

"Зараз показники, закладені в бюджеті, уже полетіли догори дриґом. Виходячи з фактичного спаду промисловості - 34%, експерти прогнозують скорочення ВВП до 20%. Думаю, це навіть оптимістично. Тому що будівництво, наприклад, уже скоротилося майже на 60%. Інфляція за січень вийшла 2,9% - майже третина річного прогнозного показника", - додав він.

"Так що перегляд бюджету неминучий. І чим швидше - тим краще. І справа не тільки в рекомендаціях МВФ. Керівництву країни, регіонів, бізнесу потрібно бачити реальну картину, а значить – вживати адекватні заходи. Ілюзії в державному управлінні – це тільки шкода. Жити в тумані – усе одно що в дурмані", - зазначив екс-президент.

За словами Кучми, "популістська політика Кабміну – це страшна політика".

"Жили не по кишені, тепер будемо пожинати плоди. Наприклад, Росія не кинула свої резерви на зарплати, пенсії, а відкладала їх на чорний день. Уявіть, що було б із Росією, якби вона діяла за нашим сценарієм!", - зазначив він.

На запитання про те, "що ж тепер робити", Кучма відповів: "Рецепти відомі, їх немає сенсу повторювати. Якщо самі не знаємо, давайте позичимо в інших".

У той же час, на запитання, чи зверталися представники чинної влади за порадою до нього, другий президент України відповів: "Ні, звичайно. Та що там... Вони собою упиваються".

"Україна – не Америка. Ось Барак Обама прийшов напередодні інаугурації в Білий дім, куди зібрав усіх колишніх президентів США Джордж Буш. А потім Обама зустрівся зі своїм головним супротивником на минулих виборах. Мовляв, давайте об’єднувати зусилля на благо країни. Усе для Америки! У нас усе для себе...", - пошкодував Кучма.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування