Тепер у Європи просять грошей депутати

Середа, 25 лютого 2009, 19:13

Парламентський комітет з питань співробітництва Україна-ЄС просить Єврокомісію і Раду ЄС надати Україні стабілізаційний пакет.

Про це говориться у фінальному документі комітету, оприлюдненому в середу.

"Комітет висловлює глибоку стурбованість поглибленням економічної рецесії в Україні...закликає ЄС, використовуючи ресурси Європейського інвестиційного банку, виділити стабілізаційний пакет", - говориться в документі, підписаному співголовами комітету Борисом Тарасюком і Адріаном Северином.

За словами посла України при Єврокомісії Андрія Веселовського, на остаточне рішення про виділення коштів можна чекати не раніше 1 березня, коли має відбутися позачергове засідання Європейської ради, де, можливо, і будуть обговорюватися питання. Однак він не зміг назвати суму стабілізаційного пакета.

"Про суми можна буде говорити тоді, коли буде прийняте принципове рішення, воно, мабуть, може бути прийнято 1 березня", - сказав Веселовський і додав, що "суми не такі вже великі".

Він також зазначив, що "допомагаючи Україні... вилізти (із кризи), ЄС допомагав би самому собі".

Веселовський аргументував це тим, що основними кредиторами країн східної Європи й України були європейські країни, і таким чином їхні фінансові інтереси знаходяться під сумнівом.

"Якою мірою ЄС відреагує (на прохання) – це питання", - додав він.

У коментарі "Українській правді" Веселовський також зазначив, що виділення такого пакета пов'язано з рішенням Міжнародного валютного фонду.

"Міжнародний валютний фонд – це показник кредитоспроможності країни. Якщо МВФ веде переговори з країною і дає їй кредит, то це означає, що така країна кредитоспроможна і має план, як вона віддасть позику", - сказав він.

"Якщо МВФ говорить "так", ЄС починає думати. Саме тому євро комісар Беніта Ферерро-Вальднер говорила, що це питання до МВФ", - додав він.

Раніше Ферреро-Вальднер заявляла, що ЄС не розглядає можливості виділення Україні кредиту, оскільки таке рішення має прийняти МВФ.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News