Україна за крок до дефолту?

Четвер, 26 лютого 2009, 10:15

Міжнародне рейтингове агентство Standard&Poor’s у середу знизило довгострокові й короткострокові суверенні кредитні рейтинги України за зобов’язаннями в іноземній валюті з В/В до ССС+/С і в національній валюті з В+/В до В-/С.

Рейтинги групи C за шкалою S&P означають велику вразливість і наближення до можливості дефолту, тобто невиконання кредитних зобов’язань, передає Радіо "Свобода".

"Зниження рейтингів відображає дедалі вищі ризики невиконання умов угоди між Україною і МВФ про надання стабілізаційного кредиту внаслідок відсутності широкої політичної платформи для необхідних коригувань бюджету і реформування банківської системи до президентських виборів у січні 2010 року", - заявив кредитний аналітик S&P Франклін Ґілл.

За його словами, нестійкість податково-бюджетної системи й економічної ситуації в країні посилюється відсутністю досяжних джерел зовнішнього фінансування бюджету, унаслідок чого уряд може вдатися до менш традиційного фінансування боргових зобов’язань, яке більшою мірою загрожує інфляцією.

У повідомленні S&P сказано, що прогноз "Негативний" за суверенними рейтингами України свідчить, що рейтинги може бути знижено знову, якщо й далі спостерігатимуться затримки з виплатою боргових зобов’язань держави і якщо складна економічна ситуація примусить уряд вжити альтернативних заходів, щоб вивільнити грошові потоки, необхідні для збільшення поточних витрат напередодні президентських виборів.

Рейтинги також можуть виявитися під тиском у разі подальших свідчень стресу в банківській системі, що може примусити уряд рекапіталізувати проблемні банки.

"І, навпаки, прогноз за суверенними рейтингами можуть переглянути на "Стабільний", якщо уряд досягне успіху у вживанні ефективних заходів для фінансової стабілізації, що може стати основою для одужання економіки в наступні два роки", - сказав Ґілл.

Президент Центру ринкових реформ, доктор економічних наук Володимир Лановий заявив в ефірі Радіо "Свобода", що дефолт Україні не загрожує, але є небезпека, що закордонні партнери можуть визнати окремі банки та інших учасників кредитних відносин неплатоспроможними.

Але, наголосив він, відсутність передумов для дефолту ще не значить, що в Україні все так добре. Січень-лютий є дуже складними, у січні в Україні погіршились показники виробництва. "Курс гривні почав знову якийсь незрозумілий хід до падіння", - сказав також Лановий.

Як відомо, агентство Standard & Рооr's у середу понизило суверенні рейтинги України: довгостроковий по боргах в іноземній валюті на дві сходинки – з В до ССС+, а короткостроковий по валютних боргах – одразу на три – з В до С. Перегляд рейтингів в агентстві пояснили провалом переговорів України з МВФ.

Як пише "Комерсант-Україна", довгостроковий рейтинг в іноземній валюті ССС указує на "потенційну можливість невиконання емітентом своїх зобов'язань". Короткостроковий рейтинг С уже прямо вказує на імовірність дефолту – від рейтингу D (дефолт) його відділяє лише перехідна ступінь СD (вибірковий дефолт).


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування