Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

БЮТ у боротьбі з "прослушкою" розіслав у суди телефони Тимошенко і Кº

Вівторок, 3 березня 2009, 15:13

Депутати БЮТ направили в усі апеляційні суди країни, а також голові Верховного Суду, генеральному прокурору й обласним прокурорам списки високих посадових осіб, телефони яких можуть прослухувати.

У такий спосіб у БЮТ вирішили перестрахуватися на випадок незаконного прослуховування, пише у вівторок "Комерсант-Україна".

Інформаційні депутатські звернення, які містять перелік телефонів перших осіб, у незаконному прослуховуванні яких підозрюють Службу безпеки України, представники БЮТ спрямували головам апеляційних судів, які видають санкції на зняття інформації з телефонних каналів, ще минулого тижня.

Аналогічні списки депутати спрямували також голові Верховного суду Василю Онопенку, генеральному прокурору Олександру Медведьку і прокурорам областей.

За інформацією газети, депутати спрямували до Генпрокуратури список, який містить 11 номерів, а в апеляційні суди – розширений список із 30 телефонних номерів.

"На свій розсуд ми склали список ключових осіб і тих, хто, можливо, уже стоїть на прослуховуванні. Ми це зробили для того, щоб суди, прокурори і слідчі органи додатково перевірили відповідність виданих ними санкцій на ті прізвища, які знаходяться у них у матеріалах оперативно-розшукових справ", - пояснив газеті член комітету з правосуддя Святослав Олійник (БЮТ).

"Ми вказали конкретні номери телефонів, щоб звернути увагу компетентних осіб, які беруть участь у видачі санкцій, на те, що ці телефони належать публічним політикам, а не фігурантам кримінальних справ", - додав він.

Однак "виходячи з конфіденційності", Олійник не став називати прізвища тих, хто значиться в цьому списку.

За інформацією газети, в інформаційних депутатських запитах значаться номери мобільних телефонів прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, першого віце-прем'єра Олександра Турчинова, заступників голови фракції БЮТ Андрія Кожем’якіна й Андрія Портнова, генпрокурора Олександра Медведька, заступників генпрокурора Миколи Голомші і Рената Кузьміна, а також першого президента Леоніда Кравчука.

Крім того, джерело у фракції повідомило, що в короткому списку значиться прізвище "керівника одного з силових відомств".

Керівник прес-служби СБУ Марина Остапенко прокоментувала це таким чином: "Так колись діяла міліція, але потім ця практика була припинена. Ми діємо в рамках закону. До того ж усі наші оперативні дії перевіряються як прокуратурою, так і нашою внутрішньою службою безпеки. Тому, якщо є якісь сумніви, хай депутати звертаються до прокуратури, і нас перевірятимуть".

Представниками БЮТ був зареєстрований у ВР законопроект, який зобов'язує голову суду чи його заступника при видачі санкцій на прослуховування телефонних розмов перевіряти достовірність даних, викладених у відповідному поданні. Зараз за це відповідають керівники відповідних підрозділів МВС і СБУ, а також прокурори, які здійснюють нагляд за діяльністю даних відомств.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування