Запрошення "дуету" Ющенка і Тимошенко до Брюсселя – вже погана новина

Середа, 18 березня 2009, 08:17

Президент Віктор Ющенко у середу прибуває з дводенним візитом до Брюсселя, де крім зустрічей із лідерами євроустанов він разом із прем’єр-міністром Юлією Тимошенко візьме участь у саміті Європейської народної партії.

Президент і прем’єр також планують провести переговори з генсекретарем Ради ЄС, верховним уповноваженим ЄС зі спільної зовнішньої політики і політики безпеки Хав’єром Соланою.

Провідний експерт брюссельського Центру європейських реформ із питань стосунків ЄС та України Томаш Валашок заявив у коментарі Радіо "Свобода", що "уже те, що запрошений саме "дует" (Ющенка і Тимошенко), можна вважати поганою новиною".

"Брюссель має все менше терпіння щодо наявної системи (стосунків в Україні). Звичайно, не тому, що щось не так із кимсь із двох українських лідерів. Таке буває в багатьох європейських урядах, і Україна в цьому сенсі не єдина", - зазначив Валашок.

"Проблема "української пари" в тому, що президент та голова уряду ніяк не знайдуть спільної мови. Тому угоди, ухвалені Євросоюзом та прем’єр-міністром, заперечує чи взагалі не визнає дійсними президент. Тому запрошення саме "дуету" тільки нагадує про те, що європейці мають труднощі в ставленні до України", - вважає експерт.

На запитання про те, чи може "укладення миру" між Ющенком і Тимошенко стати передумовою іншого, "ближчого" підходу Євросоюзу до України, Валашок відповів: "Такі спроби вже були".

"Нині Міжнародний валютний фонд висунув умову надання другого траншу допомоги: обидві сторони повинні дійти згоди та підписати спільного листа щодо економічних реформ. Євросоюз, звичайно, буде наполягати, щоб президент та прем’єр-міністр висловлювали єдину позицію й говорили одним голосом. Проте, на мою думку, і країни-члени співдружності, і євроустанови скептично сприймають їхню здатність це зробити", - зазначив він.

На запитання щодо зустрічі Ющенка з головою Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу в середу ввечері та її можливих результатів, експерт зазначив:

"І Єврокомісія, і Україна мають дуже напружений графік двосторонніх стосунків. Проходять досить успішні переговори щодо нової Угоди про асоціацію".

"Проте Комісія Євросоюзу невдоволено сприймає українські наполягання на збереженні деяких (митних) тарифів. Гадаю, через ці складні дискусії у Брюсселі панує деяке розчарування щодо створення поглибленої Зони вільної торгівлі. Шкода, бо якнайшвидше підписання угоди в інтересах і України, і Єврокомісії. Проте деякі практичні речі, як у випадку з тарифами, значно відтягують переговори", - сказав Валашок.

Як відомо, у середу розпочинається дводенний робочий візит Ющенка до Брюсселя (Бельгія). Заплановано зустріч із Баррозу та іншими керівниками Євросоюзу. А у четвер, 19 березня, президент України візьме участь у саміті Європейської народної партії.

На нього також запрошена лідер БЮТ, прем’єр Тимошенко.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування