РОСІЯ ПОГРОЖУЄ УКРАЇНІ ПЕРЕГЛЯНУТИ ГАЗОВІ КОНТРАКТИ

Вівторок, 24 березня 2009, 10:48

Росія допускає перегляд контрактів з Україною на постачання і транзит природного газу, у разі, якщо російські інтереси не будуть враховані при модернізації української газотранспортної системи.

Про це йдеться у повідомленні Міністерства енергетики Росії.

"Реалізація двостороннього підходу без урахування інтересів країн-постачальників призведе до ризиків функціонування сформованої системи торгівлі газом на основі довгострокових контрактів на постачання і транзит газу, оскільки викличе необхідність їх масового перегляду", - сказано в ньому.

Міністр енергетики Росії Сергій Шматко підкреслив, що "питання модернізації ГТС України слід вирішувати тільки на тристоронній основі".

"Я бачу єдиний шлях ефективного вирішення всього комплексу цих проблем у тристоронній співпраці Росії, України та Європейського Союзу, звичайно, з залученням міжнародних фінансових інститутів", - сказав він.

Водночас, як наголошується в повідомленні, головним завданням співпраці Росія вважає "забезпечення довгострокового балансу інтересів усіх сторін".

"Російська Федерація одним зі своїх пріоритетних завдань вважає гарантоване забезпечення надійних і безперебійних поставок російського газу європейським споживачам, що безпосередньо впливає на глобальну енергетичну безпеку. У цьому зв'язку модернізація української газотранспортної системи є одним з корисних заходів у цьому напрямі", - сказано в ньому.

У Міністерстві енергетики Росії підкреслюють, що українська газотранспортна система, "як частина єдиної системи газопостачання колишнього Радянського союзу, технологічно пов'язана з російською газотранспортною системою".

"З метою скорочення технологічних ризиків будь-який процес капітальної модернізації ГТС України необхідно погоджувати з Росією - країною постачальником", - заявляють у Міненергетики.

Шматко зазначив, що "оскільки українська система здійснює транзит основних обсягів експортного газу з Росії в Європу, її модернізація вимагає залучення всіх сторін, які беруть участь в транзитному ланцюжку: постачальника, транзитера і споживача".

Як відомо, у понеділок Україна підписала з ЄС спільну декларацію щодо модернізації української ГТС. Російська делегація відмовилася підписувати цей документ.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News