Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"ГАЗПРОМ" СТАВ НА СТОРОНУ ФІРТАША В СУДІ?

П'ятниця, 27 березня 2009, 09:29

Стокгольмський арбітраж провів попереднє слухання справи за позовами "РосУкрЕнерго" до НАК "Нафтогаз України" про стягнення понад $600 млн і повернення газу зі сховищ України ще на $3 млрд, за суттю їх розглянуть наприкінці травня.

Джерело газети "Комерсант" у "Газпромі" розповіло, що 24 березня були заслухані позиції сторін за позовами РУЕ до "Нафтогазу".

"Суд об'єднав кілька позовів в одне провадження. Суть їх полягає в тому, щоб повернути заборгованість "Нафтогазу" в обсязі понад $600 млн за газ, спожитий Україною в 2008 році, а також примусити НАК підняти зі сховищ і транспортувати до кордону з Польщею до 11,5 млрд кубометрів газу", - розповів співрозмовник газети.

Прес-секретар "Нафтогазу" Валентин Землянський підтвердив, що попереднє засідання суду пройшло, але від коментарів відмовився.

Директор East European Gas Analysis Михайло Корчемкін з урахуванням падіння цін на газ у II кварталі 2009 року оцінює другий позов у грошовому вираженні в $3 млрд.

Партнер юридичної фірми "Правові партнери" Андрій Доманський зазначає, що перемогу в стокгольмському суді може забезпечити тільки консолідована позиція акціонерів РУЕ (50% у ньому належить "Газпрому", 45% – підприємцю Дмитру Фірташу і 5% – Івану Фурсіну).

"Якщо один із директорів компанії дасть свідчення на користь Дмитра Фірташа, а інший – проти, це принесе серйозні шанси захисту "Нафтогазу", - вважає юрист.

Раніше перший заступник голови правління "Нафтогазу" Ігор Діденко заявляв, що виконавчий директор РУЕ від "Газпрому" Микола Дубик підписав угоду про продаж 11 млрд кубометрів спірного газу "Газпрому". А призначений Фірташем виконавчий директор Дмитро Глебко відмовився це зробити.

Однак джерело, близьке до Фірташу, уточнило, що на засіданні суду "Газпром" підтримав вимоги "РосУкрЕнерго".

Зміну позиції монополії, яка звинуватила трейдера в розпалюванні газової війни Росії й України на початку року, співрозмовник газети пояснює тим, що в понеділок була підписана газова декларація ЄС і України, у якій міститься ініціатива покупців закуповувати весь російський газ на російсько-українському кордоні.

Між тим, за інформацією видання, Україна вже готова піти назустріч Росії, тому що намір прем'єра Юлії Тимошенко залучити японські інвестиції на модернізацію української газотранспортної системи (ГТС) нібито не було підтримано Токіо.

Член комітету Верховної Ради України з ПЕК, радник прем'єра Олександр Гудима вважає, що позиція "Газпрому" – елемент тиску на Україну, розрахований на те, щоб Росію допустили до управління української ГТС.

"Російський прем'єр Володимир Путін буде виглядати дуже негарно, якщо, усупереч своїм заявам, спрямованим проти Дмитра Фірташа, "Газпром" підтримає українського підприємця. Думаю, дії "Газпрому" з підтримки пана Фірташа у суді – погроза, яка не буде реалізована", - упевнений він.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування