Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ЮЩЕНКО ПЕРЕДАВ РАДІ НОВУ КОНСТИТУЦІЮ: ВР стане Національними зборами

Вівторок, 31 березня 2009, 11:32

Президент Віктор Ющенко передав свій проект змін до Конституції до парламенту.

Про це він сказав під час щорічного послання про внутрішнє і зовнішнє становище України у Верховній Раді, закликавши депутатів підтримати ці зміни.

За цим проектом, за словами Ющенка, Україна має перейти до двопалатної побудови парламенту з одночасним зменшенням загальної чисельності народних обранців.

"Більшість країн європейського континенту, які є унітарними, мають двопалатні парламенту. Державі потрібен парламент європейського зразка – Національні збори України, що будуть поєднувати в собі політичне і територіальне представництво", - заявив він.

За проектом Ющенка, нижня палата парламенту – Палата депутатів – "будучи обраними шляхом прямих виборів за пропорційною системою, є органом політичного представництва народу".

Крім законодавчої функції, на нижню палату парламенту покладається відповідальність за формування уряду та контроль за його діяльністю.

"Я переконаний, що уряд не повинен формуватися без програми його діяльності. Неспроможність призначити уряд та затвердити його програму має наслідком розпуск нижньої палати парламенту та його дострокові вибори. Лише палати, а не всього парламенту, який зберігає свою дієздатність за будь-яких умов", - підкреслив Ющенко.

Верхня палата парламенту, згідно зі змінами Ющенка, має обиратися прямими виборами за мажоритарною системою та представляти громаду і регіони.

"Вона повинна взяти на себе повноваження кадрових призначень, які не є урядовими, а також схвалення усіх рішень президента у сфері оборони і безпеки. Рівне представництво у Сенаті усіх регіонів – по 3 сенатори від кожної області – буде виступати об’єднавчим чинником", - заявив Ющенко.

"Ми збалансуємо і стабілізуємо владу, розширимо представницьку демократію, посилимо процеси децентралізації та покращимо якість законотворчого процесу", - переконаний він.

Говорячи про повноваження президента, згідно з запропонованими змінами, він зазначив, що необхідно зберегти "загальнонаціональний, прямий представницький мандат голови української держави".

"Йому відповідає конституційний статус гаранта суверенітету, безпеки і територіальної цілісності України. Завдання президента – у взаємодії з верхньою палатою парламенту, гарантувати конституційну стабільність держави", - сказав Ющенко.

Кабінет міністрів, на переконання президента, "повинен отримати самостійність".

"Саме уряд має бути відповідальним за забезпечення зовнішньої та внутрішньої політики. Дуалізм виконавчої влади має бути нарешті подоланий. Я виступаю за зближення парламентського способу формування уряду... Уряд необхідно формувати з одного джерела", - заявив він.

Крім того, на думку президента, необхідною складовою конституційної реформи є "реальне забезпечення місцевого самоврядування".

"Основою місцевого самоврядування має стати громада... Настав час прийняти рішення про створення представницькими органами - обласними, районними радами своїх виконавчих органів та надання їм відповідних повноважень", - сказав він.

Виконавчі комітети рад, на переконання Ющенка, мають відповідати за стан справ у регіоні, бути підзвітними депутатам представницьких органів місцевого самоврядування і перед людьми.

"На цьому рівні повинні створюватися підрозділи територіальних органів центральних органів виконавчої влади. Існуючі державні адміністрації мають бути виведені із системи виконавчої влади та перетворитися на ефективні інструменти здійснення нагляду за додержанням Конституції, законів, прав і свобод", - заявив він.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...