Європа малює візові перспективи, а Чехія вирішила відмовитися від праці українців

Середа, 1 квітня 2009, 15:56

Через триваючу світову економічну кризу, влада Чехії прийняла рішення про припинення видачі робочих віз громадянам України, Молдавії, В'єтнаму і Монголії.

Про це в середу повідомив чеський МЗС, передає Газета.ру з посиланням на Рейтерс.

"Цей захід відноситься до віз, одержуваним на термін більш 90 днів з метою трудової діяльності на території Чехії", - повідомили чеські дипломати.

У той же час, представник Європейської комісії Крістіана Хоман заявляє, що Україна не втрачає перспектив мати безвізовий режим з ЄС.

За її словами, затвердження Радою Євросоюзу положення про лібералізацію візового режиму в рамках Східного партнерства, а не перспективи безвізового режиму, як це було в проекті документа, не виходить, що Україна втратила можливість у майбутньому мати з ЄС безвізовий режим.

"Це нічого не змінює і не виходить, що Україна зараз утратила це право вибору. Ні. Індивідуальний підхід продовжується", - сказала вона.

Представник ЄК нагадала, що політика Східного партнерства розрахована на шість країн, які знаходяться на різному рівні в плані розвитку відносин з ЄС, передає Інтерфакс.

"В України вже є те, що закладено для інших, тому (для Києва) нічого не змінюється. Ми уже ведемо переговори за Згодою про асоціації, у якому є положення, які йдуть далеко вперед у порівнянні з іншими країнами. Усі залежить тільки від індивідуальних досягнень країн - учасників цієї політики", - ще раз відзначила Хоманн.

Вона підкреслила, що в той час, коли "занадто багато мало бути зроблено" для того, щоб ЄК почала переговори про зону вільної торгівлі з іншими учасниками Східного партнерства, в України це вже є як "компонент угоди про асоціацію".

Як повідомлялося раніше, 20 березня на самміті ЄС затвердив Східне партнерство, розраховане на шість країн - Україну, Грузію, Вірменію, Азербайджан, Молдавію і Білорусію. Офіційно ініціатива буде розпочата під час спеціального самміту Східного партнерства, що запланований на 7 травня в Празі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування