У НАТО новий генсекретар. Перспективи України не змінилися

Субота, 4 квітня 2009, 19:04

Новим генеральним секретарем НАТО обрано прем’єр-міністра Данії Андреса Фод Расмуссена.

Про це на прес-конференції після завершення саміту НАТО заявив його чинний генеральний секретар Яап де Хооп Схеффер, повідомляє УНІАН.

Президент Франції Ніколя Саркозі у свою чергу привітав данського колегу з обранням і зазначив, що рішення було прийнято країнами-членами НАТО одностайно.

Проти кандидатури Расмуссена виступала Туреччина, яка була незадоволена тим, як Расмуссен поводив себе в 2006 році під час скандалу, коли одне з данських видань оприлюднило карикатуру на пророка Мухаммеда, що викликало хвилю протестів в ісламському світі.

Втім канцлер Німеччини Ангела Меркель та президент Франції Саркозі не пояснюють, як їм вдалося переконати Туреччину в питанні генсека НАТО.

"Ми розмовляли і з прем’єр-міністром, і з президентом Туреччини. Це все продиктоване бажанням зберегти єдність", - заявила Меркель.

У свою чергу французький президент зазначив, що НАТО – єдина сім’я.

"Як і в кожній родині, ми можемо мати непорозуміння, які потрібно вирішувати шляхом взаємної згоди", - сказав він.

Саркозі наголосив, що сьогодні є багато важливіших світових проблем, починаючи від економічної кризи до ситуації в Афганістані, ніж проблеми "особистих смаків".

Крім того лідери НАТО підтвердили визначені на саміті в Бухаресті принципи щодо України та Грузії.

Про це заявив міністр оборони Польщі Богдан Кліх. "Підтверджені принципи, визначені в Бухаресті", - сказав він. Інших деталей польський міністр не надав.

Як відомо, у квітні 2008 року на саміті НАТО в Бухаресті лідери країн-членів Альянсу схвалили принципове рішення щодо того, що в майбутньому Україна та Грузія мають стати членами НАТО.

Водночас для цього обидві країни мають здійснити необхідні реформи, а також сприяти підвищенню рівню підтримки вступу до НАТО серед населення.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування