Усе Закарпаття знає, на яких літаках літає Балога

Понеділок, 6 квітня 2009, 16:09

В ужгородському аеропорту підтвердили, що в п'ятницю був затриманий лайнер бізнес-класу, яким неодноразово користувався глава секретаріату президента Віктор Балога.

"Він і зараз у нас, але коли, куди і з ким полетить, невідомо – у планах на виліт судно не значиться", - сказав газеті "Сегодня" один із керівників аеропорту, коментуючи інформацію, озвучену міністром внутрішніх справ Юрієм Луценком.

А мер Ужгорода Сергій Ратушняк каже: "Усе Закарпаття знає, що цим літаком вартістю кілька мільйонів доларів майже щотижня користується Віктор Балога, якого сам президент назвав сантехніком. Хоча, відповідно до декларації, зарплата глави СП за 2008 рік – щось близько 16 тис. грн.".

Співрозмовник газети з ужгородського аеропорту, однак, каже, що інформація Луценка про причини затримання лайнера в аеропорту недостовірна. Глава МВС заявив, що літаки, на яких літав Балога, викликалися з-за кордону і, не розмитнюючись в Україні, здійснювали внутрішні рейси всупереч українському законодавству.

"Літак (який ужгородські митники затримали в п'ятницю) прилетів із Борисполя. Це лайнер західної приватної компанії, який розмитненню не підлягає, як не підлягають і інші іноземні повітряні судна, які здійснюють рейсові (польоти) чи чартерні рейси", - говорить джерело.

Як каже співробітник аеропорту, причина затримання – або в інших формальностях, або в технічному стані машини, або в "політичних моментах, щоб засвітити проблеми в Балоги".

Командир і другий пілот затриманого літака, за словами співробітника аеропорту, є американцями, і раніше вони теж прилітали в Ужгород на тому ж лайнері: "Це типовий реактивний бізнес-джет для перевезення VIP-пасажирів, і Балога на ньому не раз літав за кордон і назад, нерідко з родиною".

За інформацією видання, оренда середнього літака Learjet 60 – близько $10 тис. за годину польоту, можливі знижки на 1-2 тисячі при оренді на 25 або 50 годин одразу.

Як відомо, у суботу Луценко звинуватив Балогу в "незаконному використанні іноземних транспортних засобів". У п'ятницю ввечері, за словами Луценка, ужгородська митниця через відсутність документів затримала літак, який здійснював рейс Праг-Київ-Ужгород і нібито був орендований Балогою.

Правда, самого Балоги на борту не було. Як повідомило "Сегодня" джерело на Банковій, глава секретаріату президента знаходився в Києві.

Раніше "літаковий" скандал навколо Балоги був піднятий депутатом із групи "Народної Самооборони" (НУ-НС) Геннадієм Москалем. За його словами, екіпаж чартерного борту, нібито орендованого Балогою для приватних перельотів, складається з громадян США, у тому числі стюардеси-афроамериканки. На цьому лайнері, як стверджує Москаль, Балога з родиною і колегами літав на Новий рік до Швейцарії.

Радник Балоги, політолог Вадим Карасьов пов'язує заяви Луценка зі страхом втратити посаду голови МВС.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...