У Молдові опозиція захопила резиденцію президента і парламент

Вівторок, 7 квітня 2009, 16:58

У вівторок у Молдові протестуючі проти результатів парламентських виборів захопили резиденцію президента і будинок парламенту.

Демонстранти проломили дубові двері адміністрації президента Володимира Вороніна і увірвалися всередину. Під контроль опозиції перейшла також частина кабінетів у парламенті. Перед центральним входом туди демонстранти розпалили багаття.

На площі, де розташована і будівля парламенту, і резиденція президента, залишаються тисячі демонстрантів.

За даними медиків, 30 осіб поранені. По непідтвердженим даним, одна людина загинула в ході безпорядків. Рух у центрі міста перекрито, і машини "швидкої допомоги" не можуть проїхати, щоб надати допомогу пораненим.

Тим часом лідер Ліберально-демократичної коаліції Володимир Філат оголосив на мітингу поряд із будівлею уряду про створення коаліції між його партією, Ліберальною партією й альянсом "Наша Молдова" для того, щоб домагатися нових парламентських виборів.

Поліція вживає заходів, щоб не дозволити прихильникам опозиційних партій і рухів приїхати в столицю для участі в акції протесту, повідомив співробітник МВС республіки, що побажав залишитися невідомим.

У той же час у Кишеневі проходить засідання комісії уряду Молдови з надзвичайних ситуацій, повідомила керівник прес-служби молдавського президента Наталя Вішану.

За її словами, у засіданні беруть участь президент Володимир Воронін, спікер парламенту Маріан Лупу і прем'єр Зінаїда Гречана.

У той же час спецпредставник ЄС по зовнішній політиці Хав'єр Солана закликав демонстрантів на вулицях Кишенева утриматися від насильства, а влади Молдавії - не перешкоджати продовженню мирних акцій протесту.

"Я закликаю обидві сторони утриматися від насильства і провокацій. Напад на урядові заклади неприйнятний, але також важливо і дотримання права громадян на вільні збори і мирні демонстрації", - заявив Солана.

А перший заступник голови комітету Держдуми зі справ СНД і зв'язків із співвітчизниками Костянтин Затулін заявив, що масові акції протесту в Кишиневі можуть призвести до узурпації влади опозицією, якщо не будуть негайно припинені.

"У зв'язку з подіями в Кишиневі відразу виникає примара "кольорової" революції", - заявив він.

Молдавська опозиція незадоволена підсумками минулих у неділю виборів у парламент, на яких перемогла компартія, очолювана президентом. За даними ЦИК, Компартія набрала 50% голосів.

Таким чином, комуністи одержують право самостійно, не входячи ні в які коаліції, обрати президента.

Газета.ру, Новости Молдова

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування