Шевченко йде з Нацради тому, що на нього тиснуть?

Четвер, 9 квітня 2009, 12:41

Рішенню Віталія Шевченка покинути посаду голови Нацради з питань телебачення й радіомовлення передувало напружене засідання, у ході якого члени Нацради не дослухалися до його думки.

Як повідомило "Комерсанту-Україна" джерело в Нацраді, Шевченко запропонував відкласти питання про переоформлення ліцензії Radio One (належить "Українському Медіа Холдингу"). УМХ просив Нацраду про зміну позивних Radio One на "Радіо Алла".

"Подана ними заявка цілком відповідає вимогам українського законодавства. Однак Віталій Шевченко зажадав попередньої перевірки радіостанції на предмет мовлення українською мовою", - повідомив співрозмовник.

Російська радіостанція "Радіо Алла" була відкрита 20 липня 2007 року компанією "Проф-Медіа" разом зі співачкою Аллою Пугачовою як перша російська радіостанція, орієнтована на жіночу аудиторію. Як повідомили в УМХ, зміна позивних пов'язана з наміром компанії з 15 квітня запустити замість Radio One український варіант "Радіо Алла".

У результаті п'ять членів Нацради проголосували за переоформлення ліцензії Radio One на "Радіо Алла". Проти проголосував сам Віталій Шевченко, його перший заступник Ігор Курус і заступник Юрій Плаксюк.

Шевченко відмовився пояснити кореспонденту "Комерсанта" мотив своєї відставки, пославшись на його "несуттєвість". "Рішення прийняте. Заява лежить", - сказав він, зазначивши, що заява буде розглянута на засіданні Нацради.

За даними прес-служби цього органу, для розгляду заяви Шевченка може бути скликане позапланове засідання. Хоча член Нацради Тетяна Лебедєва каже: "Не думаю, що хтось із членів Нацради готовий проголосувати за його відставку".

Газета "Дело", у свою чергу, пише, що на погоджувальній раді напередодні засідання Нацради її члени збунтувалися проти Шевченка і Куруса, голосуючи з усіх питань усупереч позиції керівництва.

"Віталій Шевченко й Ігор Курус мають певні зобов'язання, лобіюючи чиїсь інтереси. Таким чином, їм довелося скласти повноваження, щоб звільнитися від відповідальності", - стверджує джерело цієї газети в Нацраді.

Джерело видання в Раді телебачення й радіомовлення каже, що останнім часом Шевченко відчував серйозний тиск із боку політичних сил. Не виключено, що останньою краплею для нього стала справа проти телеканалу "Інтер" – обставини незаконної передачі акцій телеканалу зараз перевіряє СБУ.

Голова парламентського комітету з питань свободи слова й інформації Ганна Герман (Партія регіонів) припускає: "Можливо, бажаючи отримати контроль над ЗМІ напередодні президентських виборів, представники влади намагаються тиснути на Нацраду, що й викликало рішення Віталія Шевченка. Я переконана, що Шевченко скоріше піде, ніж дасть себе втягнути в схеми, пов'язані з обмеженням свободи слова".

Однією з цих схем Герман назвала спроби БЮТ змінити структуру власників телеканалу "Інтер", пише газета "Сегодня".

Курус, який також подав у відставку, сказав "Комерсанту", що приводом для цього стало питання про невідповідність програм еротичного змісту Blue Hustler, Hustler TV, XXX Xtreme закону "Про захист суспільної моралі", яке розглядалося в середу. "Колеги вважають, що я перевищив свої повноваження", - повідомив Курус.

Джерело "Комерсанта" в Нацраді каже, що Курус "одноосібно без узгодження з колегами" звернувся до Національної експертної комісії з суспільної моралі з проханням дати висновок щодо відповідності цих програм закону. "Інші члени Нацради вважають це перевищенням повноважень", - сказав співрозмовник газети.

Сам Курус не заперечує, що подав у відставку після конфлікту з колегами. За його словами, один із колег заявив, що він не має права підписувати листи, адресовані іншим держорганам, пише "Дело".

Шевченко пояснив цій газеті свою відставку особистими причинами: "Стільки всього цікавого, весна, а ви запитуєте, чому я це зробив".

Як відомо, Нацрада з телебачення й радіомовлення видає ліцензії на мовлення телерадіоорганізаціям і контролює виконання умов цих ліцензій. Вона складається з 8-ми осіб: із них 4 призначаються Верховною Радою, і 4 – президентом.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування