КРАВЧУК РОЗПОВІВ ПРО ЗВ’ЯЗКИ ТИМОШЕНКО Й МЕДВЕДЧУКА

Понеділок, 13 квітня 2009, 10:25

Екс-президент України Леонід Кравчук вважає, що колишній голова адміністрації президента Леоніда Кучми, екс-лідер СДПУ (о) Віктор Медведчук навряд чи буде висувати свою кандидатуру на наступних виборах президента.

"Я упевнений, що він (Медведчук) досить досвідчений і підготовлений, щоб бути президентом. Але питання в іншому: на кого він може спертися?", - сказав Кравчук в інтерв'ю газеті "Дело".

"СДПУ(о) не зможе забезпечити умов для підтримки свого висуванця. А всі інші партії мають своїх кандидатів. Тому я думаю, що Віктор Володимирович на цих виборах не буде кандидатом у президенти", - вважає він.

На думку Кравчука, Медведчук ще не знайшов союзників для повернення в "активну політику". "Якби вони були знайдені, він би заявив про це", - каже він.

"Ми з ним говорили. Він розповідав, що збирається заснувати велику юридичну фірму, яка б надавала консультаційні послуги політичним силам. Збиралися об'єднати всі соціал-демократичні партії в одну, проводили переговори з соціалістами. Якби це вдалося, він міг би спертися на цю нову силу", - каже екс-президент.

На запитання, чи означає це, що БЮТ – слабкий союзник для повернення "в активну політику", Кравчук відповів: "Стати просто депутатом – мало для Медведчука. А стати лідером... У БЮТ уже є лідер. А на менше його амбіції не дозволять погодитися".

"Медведчук – фахівець із конституційних проблем. Зараз він допомагає БЮТ працювати над проектом змін до Конституції", - зазначив Кравчук.

"Я думаю, що головна його (проекту Конституції) ідея – наявність у країні одного центру влади. Керувати усім має президент або прем'єр, тому що поки вони керують разом, порядку в країні не буде. Думаю, що цим центром стануть парламентська коаліція й уряд", - додав перший президент України.

На запитання, чи здійснюється через Медведчука зв'язок БЮТ і Партії регіонів, яка також користується його консультаціями, Кравчук сказав:

"Виступати з’єднувальною ланкою між силами Тимошенко і Януковича марно. Вони ніколи не зможуть домовитися. У цих лідерів надто багато амбіцій. Вони хочуть усю владу й одразу, тому не зможуть об'єднати свої зусилля навіть заради спільних цілей. Навіть Медведчук тут був би безсилий".

"Тим більше, він (Медведчук) більше цікавиться іншими речами – активно працює з російським політикумом, представляє всю систему поглядів Росії в Україні", - додав Кравчук.

За його словами, і "поліпшення відносин" між прем'єром Юлією Тимошенко і російськими прем'єром Володимиром Путіним і президентом Дмитром Медведєвим сталося "не без участі" Медведчука. "Він міг донести інформацію про справжні наміри прем'єра, познайомити їх між собою. Але не треба перебільшувати. З Медведчука роблять Мефістофеля – на Банковій його бояться як вогню, президент критикує прем'єра за те, що вона когось із його людей взяла у свій апарат...", - додав Кравчук.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування