Литвин і Терьохін посварилися через шмурдяк. МВФ знову засмутять?

Понеділок, 13 квітня 2009, 12:10

Спікер Володимир Литвин відмовляється підписувати законопроект про підвищення акцизних ставок на алкоголь.

Навколо документа виник скандал, який загрожує зірвати домовленості про отримання кредиту від МВФ, пише газета "Дело".

За інформацією видання, після того, як законопроект був схвалений парламентом у цілому та направлений до комітету з питань податкової та митної політики для обробки (оскільки депутати вносили поправки "з голосу"), його просування зупинили.

"Несподівано юридичне управління апарату Верховної Ради повідомило, що зміни, які ми внесли в текст, не відповідають зауваженням депутатів, відображеним в стенограмі засідання", - повідомив "Делу" голова комітету з питань податкової та митної політики Сергій Терьохін. Тому Литвин відмовився візувати документ.

"Я його не підпишу, якщо він буде відрізнятися від того, який був проголосований", - підкреслив спікер під час однієї з прес-конференцій минулого тижня.

Суперечка розгорнувся навколо поправки, запропонованої народним депутатом від фракції "НУНС" Ксенією Ляпіною. Під час слухань у парламенті 31 березня вона попросила не підвищувати ставки акцизу на натуральні вина.

Ця поправка "з голосу", як і інші (не піднімати акциз на кріплені (марочні) вина, вермути і етиловий спирт для виготовлення ліків), була врахована, але згодом привела до скандалу.

У податковому комітеті наполягають на тому, що мова йшла про збереження поточних ставок тільки на натуральні - сухі - вина, в той час як депутат Ляпіна заявляє, що мала на увазі й кріплені.

"Ксенія Михайлівна хоче звільнити від підвищення акцизу вина, в народі звані "шмурдяком", - ті, що підлітки п'ють попідтинню", - обурений Терьохін.

За його словами, з таким тлумаченням поправок не згодні і в Кабміні.

Як пояснив "Делу" виконавчий директор асоціації "Виноградарі і винороби України" Сергій Петренко, якщо акциз на кріплені (не марочні) вина піднімуть до 1,40 гривні за літр (з 50 копійок), як того вимагає Кабмін, то це принесе в скарбницю всього 103 мільйони гривень до кінця року (приблизно 1/14-1/16 всіх доходів від збільшення ставок на алкоголь).

У той же час, за його даними, обсяг виробництва кріплених (не марочних) вин впаде на 30-40%, що призведе до скорочень працівників, зайнятих у виноградарстві.

За словами експерта, з 19 вітчизняних виноробів від підвищення акцизів на кріплені (не марочні) вина не постраждають тільки чотири: "Це" Масандра "," Коктебель "і Інкерманський завод, що роблять марочне вино, а також" Сандора ", яка кріплені вина майже не виробляє. Решта підпадуть під удар ".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування