Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кравчук розповів, як Колесніков "городами бігав на Банкову"

Понеділок, 13 квітня 2009, 16:25

Екс-президент Леонід Кравчук вважає, що після проведення в країні одночасних парламентських і президентських виборів їх результати можуть оскаржуватися і, у такому випадку, держава може на якийсь час залишитися без легітимної влади.

"До цього все йде", - сказав він в інтерв'ю газеті "Дело", відповідаючи на відповідне питання.

"Зараз у країні працює тільки Кабінет міністрів, тому й його хочуть відправити у відставку. А навіщо? Уряд має працювати до призначення наступного. Формально, він-то, звісно, стане в.о., але якщо в країні не буде президента, не буде парламенту, а уряд буде в.о., влади в країні не буде. З'явиться можливість розкрасти усе, що не розкрали до цього. І вибори можна буде взяти під контроль, "правильно" порахувавши голоси", - сказав Кравчук.

За його словами, такий сценарій реалізують "не тільки "регіони" (Партія регіонів першою запропонувала провести одночасно президентські і парламентські вибори), але й секретаріат президента, і сам президент, які висловлюються за відставку уряду і дострокові вибори". "Вони сплять і бачать, щоб Тимошенко не було при владі", - сказав Кравчук.

На запитання про те, "звідки взялася така любов" до Тимошенко, якщо раніше він виступав проти неї, Кравчук відповів:

"Я був проти Тимошенко, коли вона виступала за дострокові вибори. Я звернувся до (лідера Партії регіонів) Януковича і закликав його не погоджуватися йти на ці вибори. Янукович говорив одне, а Колесніков городами бігав на Банкову. Недарма потім ця людина, яка з волі президента сіла в КПЗ, отримала президентський орден. Або Сергій Ківалов, якого вважали одним із ворогів режиму, тепер теж орденоносець".

"Регіонали" пішли на вибори, створили прецедент. А тепер розохотились. Тому зараз я проти", - пояснив перший президент України.

Він також вважає "очевидним, що Україна не готова обирати професійний парламент за закритими списками".

"Зараз заговорили про відкриті списки чи про змішану систему – своїх депутатів виборці повинні вибирати самі, інакше нові вибори, до ухвалення нової редакції закону про вибори, будуть небезпечними для парламентаризму. Тому для мене незрозуміло, навіщо зараз Партія регіонів говорить про вибори, якщо немає нового закону і розуміння, як відправити парламент у відставку. Президент також говорив, що підстав не бачить ", - сказав Кравчук.

Крім того, на запитання про те, коли, на його думку, будуть ухвалені зміни до Конституції, він сказав: "Якщо БЮТ і "регіони" не домовляться між собою, то Конституція в цьому політичному сезоні не буде ухвалена. Хоча хотілося б, щоб новий президент уже мав нову Конституцію з чіткими правами й обов'язками".

Екс-президент також не виключив, що БЮТ і ПР можуть об'єднається "у пику президенту" й проголосувати за зміни до Конституції: "У принципі, таке цілком можливо. Це буде в дусі нашого політикуму".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування