Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

На Банковій підтверджують, що Газпром хоче крові Нафтогазу

Вівторок, 14 квітня 2009, 20:20

"Газпром" дійсно повідомив "Нафтогаз" про факт порушення контракту на поставку природного газу в частині його недобору і можливість виставлення великих штрафних санкцій.

Про це повідомив уповноважений президента з питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

 "За інформацією керівництва НАК, такий лист є. Зазначу, що юридичні підстави для появи такого листа є, оскільки в газових контрактах від 19 січня 2009 року такі штрафні санкції передбачені", - сказав він.

У той же час, підкреслив Соколовський, застосування будь-яких штрафних санкцій автоматично не випливає з контракту.

"Юридичне обґрунтування є, але штрафні санкції можуть наступити тільки після відповідного судового розгляду і судового рішення", - пояснив уповноважений президента.

На його думку, судові розгляди не прикрасили би взаємини, як господарюючих суб'єктів, так і урядів і держав в цілому.

"Тому такі суперечки необхідно врегулювати нормально і рівноправно за столом переговорів, не чекаючи судів", - сказав Соколовський.

Він висловив надію, що поява такого повідомлення після негативної реакції Москви на підписану в Брюсселі декларацію про модернізацію газотранспортної системи України не є елементом шантажу.

"Я думаю, що та атмосфера, яка склалася в останні дні у взаєминах між "Нафтогазом" і "Газпромом", дає всі підстави говорити, що такі відносини ми вже пройшли", - зазначив уповноважений президента.

Він ще раз підкреслив, що модернізація української газотранспортної системи - це як мінімум тристоронній процес між постачальником, транзитером і споживачем, і російська сторона однозначно буде брати участь у тендерах та конкурсах по відбору замовників, виконавців і фінансистів окремих робіт.

У той же час Соколовський зазначив, що зазначене повідомлення "Газпрому", затримка з підписанням технічного угоди зайвий раз підтверджують, що підписані довгострокові українсько-російські газові контракти вимагають модернізації.

"На сьогодні переговорний процес на рівні компаній, я вважаю, проходить досить конструктивно. "Газпром" і НАК між собою на взаємовигідних умовах домовляються і є результат: підписано техугоду, санкцій за недобір газу досі не було", - сказав він.

"Це значить, що є професійна воля двох господарюючих суб'єктів знаходити точки дотику", - підкреслив радник президента.

Як відомо, раніше інформовані джерела повідомляли, що "Газпром" минулого тижня направив "Нафтогазу" офіційне повідомлення про недобір природного газу в першому кварталі та можливі штрафні санкції.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування