Україна має припинити доїти інвесторів

Субота, 18 квітня 2009, 12:34

Україна має відійти від практики безкінечного викачування грошей з інвесторів і змінити ставлення до бізнесу і суспільних інтересів, вважає заступник голови Комітету підприємців Львівщини Андрій Гринчук.

"На кожного інвестора дивляться не як на потенційного платника податків, роботодавця, а як на потенційну дійну корову, яку можна видоїти зараз, а далі хоч трава не рости. Взяти гроші за відвід земельної ділянки, за входження на ринок, видоїти з нього все, а потім хотіти від нього якихось високих заробітних плат. Логіки тут жодної", — відзначає він у коментарі для "Дзеркала тижня".

За словами Гринчука, має бути конкуренція територіальних громад у залученні інвестицій, коли інвестор матиме вибір, у яку територію йому інвестувати. Відповідно, кожна територіальна громада була б зацікавлена у спрощенні дозвільних процедур і відкритості відносин власності на землю.

"І територіальні громади, які забезпечать кращий рівень, отримуватимуть інвестиції, виграватимуть у податках, зарплатах тощо", — підкреслює він.

Гринчук констатує, що в цілому вітчизняні підприємці сьогодні опинилися у вкай важкому становищі і шукають будь-які можливості для виживання.

"Якщо лікарі Німеччини вважають, що у них низька заробітна плата, вони виходять на мітинг, демонстрацію. Українці знаходять для себе інші шляхи. Лікарі, вчителі, працівники торгівлі, інших професій знайшли доступні для себе, очевидно — не злочинні, способи вижити. Лікарі беруть гроші за операцію, вчителі — за репетиторство, підприємці уникають деяких речей, котрі не є протизаконними. Кожен зреагував на неефективність державної машини", — наголосив він.

Гринчук переконаний, що чергова механічна перестановка управлінців і перерозподіл повноважень владних структур ситуацію не виправить, якщо не зміниться ставлення до бізнесу.

"Коли держава закручує "гайки", мотивуючи це антикризовими заходами, бізнес іде у тінь", — констатує він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування