Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Янукович, Тимошенко і Медведчук 6 годин говорили, як змінювати Конституцію

Середа, 22 квітня 2009, 09:54

У Партії регіонів не відмовляються від ідеї проведення виборів президента у Верховній Раді.

За інформацією газети "Комерсант-Україна", у суботу відбулася зустріч лідера ПР Віктора Януковича, першого віце-спікера Олександра Лавриновича, прем'єр-міністра Юлії Тимошенко і члена Вищої ради юстиції Віктора Медведчука.

На ній нібито обговорювалися плани зі зміни Конституції щодо заміни всенародного обрання президента на обрання в парламенті.

Джерело газети стверджує, що на цю зустріч запрошувався і голова Верховної Ради Володимир Литвин, але він відмовився від участі. Як відомо, днями Литвин заявляв, що такі зміни до Конституції нібито планується провести "до липня цього року для того, щоб остаточно прийняти їх у вересні".

Зустріч у суботу, за інформацією джерела, тривала 6 годин, і на ній були продемонстровані результати закритих соціологічних досліджень, які свідчать про те, що лідер ПР, вийшовши в другий тур президентських виборів, програє в підсумку як Юлії Тимошенко, так і Арсенію Яценюку.

Ідея проведення виборів президента у Верховній Раді не нова.

Член президії політради Партії регіонів Василь Хара каже: "Ми ("регіонали") виступали з подібною ініціативою минулого року, але тоді її ніхто не підтримав, а зараз, наскільки я знаю, офіційно ніхто ніяких переговорів не веде".

Однак того разу переговори зірвалися через те, що в БЮТ відмовилися піти на умови ПР і внести правки до Конституції, які змінюють процедуру виборів президента. Тепер, очевидно, ситуація змінилася, і прихильники Тимошенко готові погодитися з висунутими раніше вимогами.

"Оскільки більшість населення виступає за всенародне обрання президента, дійсно дуже складно буде пояснити, чому ця процедура змінюється", - міркує голова комітету ВР із питань правової політики Сергій Міщенко (БЮТ).

Разом із тим, пояснив він, що теоретично такий сценарій можна обґрунтувати необхідністю "уникнути бойні" на президентських виборах.

Як відомо, для ухвалення змін до Основного Закону необхідно 300 голосів.

Офіційно Янукович виступає проти обрання президента в парламенті, говорячи: "Наша Конституція передбачає всенародні вибори, змінити її можна тільки теоретично, а практично я не бачу варіантів".

Між тим, Янукович заявив, що готовий брати участь у наступних президентських виборах. За словами Хари, найближчим часом відбудеться політрада ПР, "і там, можливо, будуть розглядатися питання, пов'язані з виборчою кампанією". При цьому він наголосив, що з'їзд буде проведений у тому випадку, якщо буде точно відомо, що вибори відбудуться – до цього моменту з'їзд і висування кандидата проводити не варто.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування