Тимошенко забере в бюджет гроші за аналізи

Середа, 22 квітня 2009, 17:14

Відтепер лабораторні аналізи та діагностика інфекційних захворювань в Україні стануть платними.

Відповідна норма закріплена переліком платних послуг, які можуть надаватися бюджетними установами, затвердженим постановою уряду N365 від 14 квітня 2009 року.

Крім цього, іншими своїми постановами Кабмін урегулював надання платних послуг державними навчальними закладами, установами науки, охорони здоров'я, фізичної культури та спорту, а також установами та організаціями, які входять в сферу управління МНС, МВС та Департаменту з питань виконання покарань.

Як заявила раніше прем'єр Тимошенко, відтепер кожна бюджетна установа буде мати свій розрахунковий рахунок, на який будуть перераховуватися кошти, отримані від надання платних послуг.

Такі рахунки будуть відкриті в Державному казначействі до 1 липня 2009 року, повідомляє Ліга.net.

"Ми робимо все для того, щоб всі кошти за платні послуги, які надаються громадянам України, потрапляли в Державний бюджет", - заявила прем'єр, зазначивши, що рішення уряду стосуються тільки вже існуючих платних послуг.

"Жодної додаткової платної послуги не введено. Всі гарантовані державою безкоштовні послуги будуть надаватися безкоштовно", - запевнила вона.

У зазначеній постанові Кабміну, однак, йдеться, що крім проведення лабораторних аналізів і дослідження зразків, а також діагностики інфекційних захворювань платними стають транспортні послуги (перевезення вантажів на замовлення юридичних і фізичних осіб, надання транспортних засобів для перевезення фізичних осіб, надання в тимчасове користування автомобільних стоянок, що належать установі, проведення розвантажувальних робіт тощо).

"Платний" перелік доповнений також комунальними, консультаційними та юридичними послугами, послугами з оздоровлення працівників установ та членів їх сімей на базах відпочинку і послугами, пов'язаними із забезпеченням працівників житловою площею і місцями в гуртожитках, готельними та екскурсійними послугами.

Платними стають також послуги з надання в користування басейнів, кортів, стадіонів і інших спортивних споруд та майданчиків, що належать установі, а також спортивного інвентарю.

На закінчення Кабмін визначив, що буде платним проведення дегустації та реалізація продукції виноробства.

Напередодні перший заступник глави секретаріату президента Олександр Шлапак піддав зазначену постанову Кабміну різкій критиці. На сьогоднішній день, підкреслив він, українське законодавство вимагає, щоб уряд встановив вичерпний перелік платних послуг.

Президент Віктор Ющенко, додав представник Секретаріату, вважає такий документ надзвичайно небезпечним, тим більше, що питання надання платних послуг в Україні є неврегульованим.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...