Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Тимошенко попросить Путіна скоротити закупівлі газу

Понеділок, 27 квітня 2009, 12:35

Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко сподівається, що на зустрічі з прем’єр-міністром Росії Володимиром Путіним 29 квітня у Москві їй вдасться домовитися про скорочення обсягів закупівлі газу для України в 2009 році.

Про це вона заявила 27 квітня у Кагарлицькому районі Київської області, відповідаючи на запитання журналістів, повідомляє УНІАН.

"Ми обговорюватимемо питання скорочення споживання Україною природного газу. Я впевнена, що в домовленості будуть відкориговані плани споживання, оскільки це питання контракту", - сказала Тимошенко, зазначивши, що тема обговорюватиметься на рівні прем’єр-міністрів.

Вона повідомила, що на сьогодні споживання газу дещо скоротилося, порівняно з минулорічними планами, оскільки газ економиться й на неповну потужність працює промисловість у зв’язку зі світовою кризою.

Тимошенко повідомила, що Україна має намір закупити у Росії 19,5 млрд кубометрів природного газу в поточному році для закачування у свої підземні газові сховища (ПСГ).

"Закачати нам потрібно 19,5 млрд. кубометрів, і це наша стабільність, наше благополуччя наступного року", - заявила прем’єр.

"Ми повинні продовжити ту добру традицію, яку започаткували 2008 року, коли вперше мали власний газ у сховищах. Ми його купили, закачали, й у нас було понад 20 млрд., і це говорило про те, що ми перед будь-якою кризою маємо запас. У нас немає страху ні перед якими кризами, коли в сховищах 20 млрд. кубометрів газу, й зараз ми повинні з Росією збудувати цю модель", - сказала Тимошенко.

Як відомо, раніше "Газпром" направив "Нафтогазу України" офіційне повідомлення про недобір природного газу в I кварталі в обсязі 2,2 млрд куб. м і можливі штрафні санкції на суму $1,188 млрд.

Українська сторона офіційно заявляла про зацікавленість у скороченні законтрактованих обсягів імпорту в 2009 році з 40 млрд кубометрів до 33 млрд куб. м. Підписаний контракт передбачає постачання в першому кварталі 5 млрд куб. м, у другому - 10, третьому - 12 і четвертому - 12,5 млрд куб. м.

Контракт також містить норму, за якою у випадку недобору покупцем місячного обсягу постачання газу, що перевищує 6% місячного обсягу постачання, покупець сплачує продавцю штраф у розмірі 150% вартості всього недібраного обсягу природного газу, якщо факт недобору мав місце протягом жовтня-березня, і 300% - в інший час.

В. о. голови правління "Нафтогазу України" Ігор Діденко пояснював, що в січні-березні "Газпром" спочатку виставляв рахунки на великі обсяги газу, але робочі консультації приводили до того, що рахунки коректувалися. Він висловлював сподівання, що санкції до української сторони з боку Росії застосовуватися не будуть.

УНІАН, "Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування