МВФ ДАЄ УКРАЇНІ ДРУГИЙ ТРАНШ

П'ятниця, 8 травня 2009, 19:25
Міжнародний валютний фонд виділить Україні другий транш кредиту по програмі співробітництва stand by у розмірі $2,8 млрд.

Відповідне рішення затвердила рада директорів фонду в п'ятницю, повідомляє веб-сайт МВФ.

"Рада директорів МВФ завершила перший перегляд програми stand-by...і затвердила негайне виділення другого траншу в еквіваленті $2,8 млрд. Це доведе загальну виплачену суму в рамках програми до $7,3 млрд.", - йдеться у прес-релізі.

Фонд відзначає, що по завершенню перегляду директори погодилися збільшити суму другого траншу в порівнянні з тою, яка планувалася на початку.

Вони також погодилися відступити від раніше погоджених критеріїв виконання програми в сфері дефіциту бюджету, валютно-курсової політики, валютно-обмінних і імпортних обмежень, що влада України погодилися цілком усунути в найближчому майбутньому.

Як зазначив перший заступник керуючого директора Джон Ліпські, сильне уповільнення світової економіки занадто боляче вдарило по українській економіці, різко скоротило податкові надходження, що змусило владу країни переглянути економічну програму, підтриману програмою stand by.

За його словами, переглянуті цілі програми припускають дефіцит держбюджету до 4% ВВП у порівнянні з його відсутністю у первісному варіанті.

У такій ситуації МВФ вітає намір української влади провести до кінця 2009 року пенсійну і податкову реформи, сказав Ліпські.

Він додав, що Нацбанк знову підтвердив своє зобов'язання впроваджувати політику гнучкого обмінного курсу, що повинно допомогти економіці пристосуватися до зовнішніх шоків, перешкоджати доларизації і зайвим ризикам, що беруть позичальники, а також сфокусувати монетарну політику на утримання інфляції.

"Ключовим пріоритетом влади є відновлення довіри до банківської системи", - підкреслив Ліпські.

За його словами, діагностична фаза програми рекапіталізації банків пройшла добре, і тепер влада повинна правильно і прозоро провести капіталізацію за участю держави, продовжуючи консультації по банківській реформі з фондом.

МВФ затвердив кредитну програму stand by для України на початку листопаду минулого року і тоді ж виділив перший транш по ній у розмірі $4,5 млрд.

Програма передбачає щоквартальну перевірку місією фонду виконання Україною умов меморандуму економічної політики, підписаного українським керівництвом.

У випадку їх дотримання наступний транш повинен був надійти 15 лютого, потім - 15 травня, 15 серпня і 15 листопаду 2009 року.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування