Томенко викрив пограбування в рамках мрії Ющенка

Середа, 13 травня 2009, 13:47

Заступник голови Верховної Ради Микола Томенко звинувачує міністра культури в спробі "пограбувати" місцеві музеї на користь недобудованого "Мистецького арсеналу".

На брифінгу в середу Томенко зауважив, що "на жаль, всі добрі гуманітарні та культурологічні ініціативи президента на практиці перетворюються його чиновниками часом в профанацію української культури, а інколи навіть створюють проблеми для цієї культури".

Він нагадав, що ідея створення культурно-мистецького та музейного комплексу "Мистецький арсенал" полягала в необхідності об'єднання зусиль, передусім, бізнесменів та меценатів для створення комплексу європейського рівня. Саме таку концепцію неодноразово презентував Віктор Ющенко у 2005 році.

Натомість, за словами Томенка, це перетворилося в "традиційну бюджетну будову, на яку, не дивлячись на велику кількість скандалів та звинувачень в нецільовому використанні коштів, щорічно виділяються все нові і нові гроші держави".

За словами Томенка, міністерство культури і туризму України почало "кампанію з передавання музейних предметів і музейних колекцій із закладів культури України до "Мистецького арсеналу"".

"Кожний керівник, передусім відомих українських музеїв, отримав листа від міністра культури Василя Вовкуна, в якому йдеться про те, що до 25.04.2009р. вони повинні надіслати списки відібраних експонатів з їхньою атрибуцією та фотографіями для передачі в "Мистецький арсенал", - зауважив віце-спікер.

Заступник Голови Верховної Ради наголосив, що на практиці це виглядає наступним чином: до музеїв приїздять радники та помічники Міністра культури, які вибирають найцінніші експонати і, вказуючи на "генеральну лінію президента та міністра", вимагають передати їх до майбутньої колекції "Мистецького арсеналу".

Томенко зауважив, що в цій ситуації виникає кілька логічних запитань, наприклад, "чи знає Президент, що від його імені проходить "великий музейний збір" по всій країні?"

"Як міністр та Міністерство культури забезпечать зберігання цих експонатів, оскільки умов в "Мистецькому арсеналі" нема? І найголовніше запитання, можливо, після того, як за рахунок інших музеїв буде наповнена колекція "Мистецького арсеналу" є план закрити решту музеїв України, оскільки все найцінніше з них буде перевезено до Києва", - запитав віце-спікер.

З огляду на це, заступник Голови Верховної Ради вважає необхідним зупинити нинішнє "пограбування музеїв" і винести на фахове експертне обговорення концепцію функціонування "Мистецького арсеналу".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування