Газпром натякає, що Європа знову залишиться без газу

Понеділок, 25 травня 2009, 20:51

"Газпром" закликає ЄС не усуватися від подолання можливої газової кризи між Росією та Україною.

Про це повідомив офіційний представник ВАТ "Газпром" Сергій Купріянов, у понеділок після робочої зустрічі голови правління "Газпрому" Олексія Міллера і голови правління "Нафтогазу" Олега Дубини.

Він зазначив, що "з урахуванням майже монопольної позиції України в транзиті природного газу з Росії в Європу, фінансові проблеми "Нафтогазу" не можна вважати проблемою тільки цієї компанії та її акціонера - української держави".

"Тому не тільки" Газпром "як постачальник газу, але і його партнери - європейські компанії - мають бути вкрай зацікавлені у запобіганні фінансових труднощів української компанії", - сказав Купріянов.

"Це входить в сферу інтересів російського керівництва та керівництва ЄС і країн-учасниць, оскільки на кону - надійність газових постачань з Росії та енергобезпека Європи", - підкреслив представник "Газпрому".

Він закликав не забувати, що "Газпром" - комерційна компанія, яка працює з "Нафтогазом" на підставі комерційних договорів, і має всі підстави вести себе так, як передбачено цими договорами.

"У тому числі, при нездатності української сторони сплачувати за поставлений газ, автоматично перевести роботу в режим 100% передоплати як умови майбутніх поставок", - уточнив представник "Газпрому".

"Тим не менш, "Газпром" розуміє всю важливість цієї проблеми для європейської енергетичної безпеки та вже проявляє максимальну добру волю, роблячи все можливе, щоб не допустити кризи", - зазначив Купріянов.

Він нагадав, що "Газпром" уже надав Україні в цьому році можливість ще отримати кошти за оплату транзиту, і прийняв рішення не застосовувати до "Нафтогазу" штрафні санкції за порушення умов договору в січні-квітні в частині мінімальних обсягів закупівлі газу.

Чергова критична ситуація з Україною, заявив Купріянов, знову підтверджує невідкладну необхідність диверсифікації маршрутів транзиту газу.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...