МВФ і Світовий банк радять Україні націоналізувати кілька банків

Субота, 30 травня 2009, 11:44

Міжнародний валютний фонд і Світовий банк підтримують державну програму рекапіталізації банків, яку українські органи влади розробили за підтримки міжнародних фінансових установ.

Про це у статті для "Дзеркала тижня" заявили голова місії МВФ в Україні, заступник директора Європейського департаменту МВФ Джейла Пазарбазіолу та директор Світового банку по Україні, Білорусі та Молдові Мартін Райзер.

"Націоналізація проблемних банків, фактично, є предметом дискусій в інших країнах. Однак в Україні потреби в капіталі кількох проблемних банків, які мають системне значення, є такими, що держава неминуче стане головним акціонером. Більш того, у специфічних українських умовах інтереси держави як акціонера будуть найбільш захищеними, якщо вона матиме у своїх руках повний корпоративний контроль", — заявили міжнародні експерти.

Пазарбазіолу та Райзер зазначили, що державна програма рекапіталізації банків покликана допомогти банківській системі пережити нинішній період економічної скрути і разом з тим зобов’язати власників банків відповідати за банківські збитки.

Насамперед, держава повинна стати інвестором останньої інстанції і забезпечити, щоб державні кошти використовувалися передусім на задоволення претензій вкладників і забезпечених кредиторів проблемних банків, відзначають вони.

"Існуючі власники та незабезпечені кредитори проблемних банків втратять певну частку або й усі свої інвестиції. Після реструктуризації пасивів банки, які скористаються рекапіталізацією, повинні мати доступ до ліквідності, котра надаватиметься центральним банком, щоб забезпечити належне обслуговування усіх пасивів", — пояснюють експерти.

За їхніми словами, згідно програми, після того, як держава в особі уряду внесе капітал у системні банки, вона повинна взяти на себе повний контроль над ним і призначити нових керівників, першочергове завдання яких буде відновити доступ вкладників до їхніх коштів.

Коли доступ до депозитів буде відновлений, а фінансовий стан банку стабілізується, керівництво повинно максимально збільшити вартість активів і підготувати банк до майбутнього продажу у приватний сектор, відзначають міжнародні експерти.

"Ця програма вважається необхідною саме сьогодні, оскільки в нинішніх ринкових умовах надходить недостатньо нового капіталу від існуючих власників або нових інвесторів в Україні та за кордоном. МФВ і Світовий банк підтримують цю програму як найменш витратний варіант зміцнення української банківської систем", — заявили Пазарбазіолу та Райзер.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
04:45
оновлюєтьсяРакетний удар: в країні оголошена масштабна повітряна тривога
04:21
ISW: Україна б’є по Росії зброєю власного виробництва
03:19
Шмигаль у США: Нас запевнили в підтримці законопроєктів
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
Усі новини...