Через проблеми з "Нафтогазом" МВФ до України так і не доїде?

Четвер, 18 червня 2009, 16:33

Запланований на 24 червня 2009 року візит місії Міжнародного валютного фонду в Україну перебуває під загрозою зриву через дії української влади.

Про це "Інтерфакс-Україна" повідомило джерело в офіційних колах.

За його словами, МВФ занепокоєний відсутністю офіційних оцінок динаміки ВВП, а також квазіфіскальним дефіцитом, який формується в НАК "Нафтогаз України".

Чиновник також зазначив, що вирішення проблеми заборгованості НАК "Нафтогаз України" не бачать як в самій компанії, так і в офіційних колах країни, що може призвести до зарахування боргів компанії до складу державного боргу.

Згідно з листом МВФ, текст якого має "Інтерфакс-Україна", неотримання офіційної статистики з ВВП може перешкодити реалізації кредитної програми, що передбачає фінансову підтримку платіжного балансу і бюджету України.

"Ця інформація є критично важливою для подальшого коригування самої програми. МВФ вже переглядає свій прогноз для України на цей рік: останні розрахунки дають, як мінімум, 12% падіння ВВП з дещо меншою, ніж раніше очікувалося, інфляцією. Погіршення прогнозу ВВП також тягне за собою погіршення прогнозу надходжень до бюджету, що буде збільшувати дефіцит", - наголошується у листі.

Щодо ситуації в НАК "Нафтогаз України" МВФ зазначає, що компанія не має можливості залучити зовнішній кредит для закачки газу при збереженні внутрішніх цін на газ, які існують на даний момент.

"На фоні зовнішнього публічного тиску на Україну як таку, що нібито не здатна розрахуватися за газ, публічної критики стану НАК з боку контрольних органів країни, фінансової незбалансованості "Нафтогазу" починає викликати занепокоєння як керівництва МВФ, так і окремих виконавчих директорів фонду від провідних країн", - зазначається в листі.

Згідно з оцінкою МВФ, у таких умовах можна очікувати, що надання фондом прямого бюджетного фінансування буде ускладнене тим, що фінансовий план "Нафтогазу" вже не вважають реалістичним.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування