"Газпром" не хоче переглядати газові контракти

Середа, 24 червня 2009, 15:20

Пропозиції про перегляд цінових умов контрактів на закупівлю і транзит газу, укладених у січні на 2009-2019 гг., повинні бути обгрунтовані, і "Газпром" таких підстав не бачить.

Про це заявив у середу заступник голови правління компанії Олександр Медведєв.

"Чесно кажучи, я, так само як і мої колеги, підстав для перегляду цінових умов або умов транзиту при всій уяві не можу знайти", - сказав Медведєв в середу журналістам в Москві, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Медведєв додав, що заяви про необхідність перегляду цінових умов контрактів йдуть не з боку НАК "Нафтогаз України", а на політичному рівні.

"Ми стикається з цим раз за разом. Політичні заяви я залишаю осторонь - ми займаємося бізнесом. Я сподіваюся, що контрактні умови будуть виконуватися, зокрема і щодо запитів на перегляд тих чи інших умов", - підкреслив заступник голови "Газпрому".

Він нагадав, що в будь-якому першокласному контракті на поставку у кожного учасника є раз на певний строк, наприклад, на 10 років, можливість скористатися правом перегляду цін.

"Але це повинно бути обгрунтовано. Процедура переговорів щодо перегляду починається не тоді, коли хтось захотів, а коли він зміг обгрунтувати, з чим пов'язана така заявка", - підкреслив Медведєв.

За його словами, досить стандартною є ситуація, коли заявка надходила, але не приймалася через її необгрунтованість. "І, як правило, перший раз можна вдатися до правила перегляду не на другий день після підписання контракту, а має пройти певний час", - відзначив заступник голови "Газпрому".

Згідно з раніше оприлюдненими текстами контрактів на поставку і транзит газу, сторони мають право заявити про суттєві зміни обставин на ринку в порівнянні з очікуваними при укладанні контрактів, в зв'язку з чим контрактна ціна не відображає рівня цін ринку, після чого сторони повинні вступити в переговори щодо перегляду контрактної ціни.

При цьому вимога про перегляд ціни має бути подана у письмовій формі і належним чином обгрунтована. Після цього в 20-денний термін починаються переговори, на які відводиться до трьох місяців. У разі їх невдачі справа може бути передана в арбітраж.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування