Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кузьмін готує кримінальну справу для Онопенка?

П'ятниця, 26 червня 2009, 13:49

Генеральна прокуратура проводить перевірку обставин призначення народного депутата Василя Онопенко в жовтні 2002 року суддею Верховного суду, що надалі вплинуло на його призначення головою Верховного суду.

Про це йдеться в листі заступника генерального прокурора Рената Кузьміна на ім'я голови Верховної Ради Володимира Литвина, повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" у п'ятницю джерело в парламенті.

"За наявною в слідчого інформацією, Василь Онопенко з листопада 1991 року до жовтня 2002 року не працював суддею, виходить, його призначення на посаду судді Верховного суду мав передувати кваліфікаційний іспит. У той же час, за отриманими даними, Василь Онопенко такого іспиту в 2002 році не складав, як не приймав і присяги судді", - йдеться в листі.

Крім того, заступник генпрокурора в листі вказує, що в документах, які є в розпорядженні слідчих, говориться про те, що матеріали про призначення Онопенка суддею Верховного суду безстроково містить не подання голови Верховного суду, а тільки його лист, "який не відповідає вимогам закону".

Також у листі зазначено, що в рекомендації комітету Верховної Ради з питань правової політики, цим комітетом було розглянуте подання не голови Верховного суду, а іншого суб'єкта - Верховного суду.

Разом з тим, і це подання в матеріалах про призначення Онопенка відсутнє.

Крім того, з матеріалів перевірки Генпрокуратури, випливає, що після призначення суддею Верховного суду Онопенко продовжував майже 4 роки залишатися народним депутатом України, "що прямо заборонено законом "Про статус суддів" і законом "Про боротьбу з корупцією".

У зв'язку з цим Кузьмін просить спікера для підтвердження, або спростування отриманої під час перевірки інформації, надіслати в Генпрокуратуру копії всіх документів по даній справі про підготовку постанови Верховної Ради "Про обрання судді Верховного суду", подання голови Верховного суду про призначення Онопенка, або копію іншого документа з Верховного суду, що була розглянута парламентським комітетом.

Просять надати також дані про результати здачі Онопенком кваліфікаційного іспиту, або копії підписаної ним присяги судді, а також перелік посад, які займав народний депутат Онопенко в період з 2002 по 2006 роки, подання Вищої ради юстиції по даному питанню, а також постанови Верховної Ради, що свідчать про призначення Онопенка суддею Верховного суду і звільнення з цієї посади відповідно до його заяви

Крім того, у Генпрокуратуру просять надати матеріали тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань з'ясування обставин прийняття Радою суддів рішення про призначення суддів на адміністративні посади і звільнення з цих посад, що стосуються порушення суддею Верховного суду Онопенком присяги судді.

Співрозмовник агентства не виключив, що за результатами перевірки, може бути порушена кримінальна справа щодо Онопенка.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...