ЮЩЕНКО ВЕТУВАВ ЗАКОН ПРО РЕФЕРЕНДУМ

Середа, 8 липня 2009, 13:52

Президент Віктор Ющенко ветував закон "Про всеукраїнський референдум", прийнятий 5 червня 2009 року.

Про це повідомила заступник глави секретаріату президента Марина Ставнійчук.

"Закон потребує значного змістовного доопрацювання з метою відтворення у ньому базових європейських демократичних стандартів щодо проведення референдумів. Йдеться, зокрема, про встановлення чітких вимог до питання, яке виноситься на референдум. Крім того, закон вимагає і суттєвого техніко-юридичного опрацювання", - сказала заступник глави секретаріату.

Цей закон фактично допускає проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою з питань правозастосовчого, виконавчого характеру, які належать, зокрема, до повноважень судів, органів прокуратури, слідства, органів виконавчої влади тощо, а також щодо висловлення недовіри будь-якому органу державної влади.

Вона наголосила, що такий підхід не відповідає поділу державної влади в Україні на законодавчу, виконавчу та судову.

Закон також не враховує рішення Конституційного Суду про неможливість висловлення недовіри на всеукраїнському референдумі, в тому числі проголошеному за народною ініціативою, Верховній Раді чи будь-яким іншим конституційним органам державної влади як можливої підстави дострокового припинення їх повноважень.

Також прийнятим 5 червня законом всупереч нормам Конституції Верховну Раду наділено повноваженнями призначати всеукраїнський референдум про схвалення нової редакції Конституції.

Проте, згідно з Основним законом держави, Верховна Рада уповноважена призначати всеукраїнський референдум лише з питань щодо зміни території України.

Також зауваження секретаріату викликає положення закону згідно з я ким всеукраїнський референдум за народною ініціативою проголошується без перевірки президентом відповідності Конституції питань, які пропонується на референдум.

З огляду на перелічені та багато інших зауважень правового характеру президент повернув закон "Про всеукраїнський референдум" парламенту на повторний розгляд зі своїми відповідними пропозиціями, зазначила Ставнійчук.

За роки незалежності ще жоден президент не підписав закон про референдум.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News