Секретаріат Ющенко підозрює Тимошенко в переговорах з офшорами

Понеділок, 20 липня 2009, 13:58

У секретаріаті президента підозрюють Кабмін у веденні переговорів з офшорними компаніями для одержання кредиту "Нафтогазу".

Про це журналістам на брифінгу заявив уповноважений президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський.

"Усвідомлено чи неусвідомлено, Кабінет Міністрів затягує переговори по одержанню прозорих, обґрунтованих і дійсно потрібних державі кредитів", - заявив Соколовський, повідомляє Ліга.net.

За його словами, Єврокомісія чекала чіткого сигналу від українського уряду щодо готовності реформувати НАК "Нафтогаз України", однак офіційна відповідь прем'єр-міністра викликала неоднозначну реакцію в Єврокомісії й у міжнародних фінансових організаціях.

Соколовський допускає, що уряд веде таємні переговори "з офшорними або якимись іншими компаніями" про одержання кредитів.

При цьому він звернув увагу на те, що в Кабміні звучать різні цифри - від 4 до 5 млрд. доларів, у той час як, за розрахунками українських і європейських експертів, оптимальним для НАК "Нафтогаз України" може бути кредит від 1,6 до 2 млрд. доларів. "Це кредит, що реально необхідний для того, щоб закачати газ у підземні газові сховища", - підкреслив він.

Відповідаючи на питання, звідки в секретаріату інформація про таємні переговори і про які офшорні компанії йдеться, Соколовський сказав: "У держави досить можливостей за відповідними ознаками зробити висновки про те, що такі переговори ведуться".

"Якщо переговори ведуться в інтересах української держави - вони проходять прозоро, з інформуванням громадськості. Якщо якісь переговори ведуться за спиною, без відома глави держави як першої особи в питаннях національної безпеки, це відразу викликає масу питань", - відзначив він.

"Тому, якщо судити за повідомлень української преси, якщо хтось дійсно веде переговори з "Тройкой диалог" у Москві, то це може бути дуже серйозною проблемою для майбутнього компанії НАК "Нафтогаз", - додав Соколовський.

Соколовський нагадав, що компанія "Тройка диалог" готова сприяти кредитуванню НАК "Нафтогаз України" "за умови, що НАК "Нафтогаз України" фактично переходить в управління "Тройки диалог".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...