ВДОВА ГОНГАДЗЕ ЗАЯВИЛА ВІДВІД СЛІДСТВУ У СПРАВІ ЖУРНАЛІСТА

Середа, 29 липня 2009, 11:08

Вдова журналіста Георгія Гонгадзе Мирослава заявляє відвід керівництву слідства у справі журналіста.

Про це "Українській правді" повідомила представник потерпілої у справі Гонгадзе Валентина Теличенко.

За її словами, Мирослава Гонгадзе також наполягає на експертизі фрагментів знайденого черепа закордоном.

Вона вважає, що фрагменти черепа, знайдені напередодні, "з великою імовірністю є фрагментами черепа Георгія Гонгадзе".

Однак Мирослава Гонгадзе наполягатиме на проведенні генотипоскопічної експертизи (експертиза ДНК) "в експертній установі поза межами України, якій би потерпіла довіряла".

Теличенко також повідомила, що 29 липня вона звернулася до генерального прокурора України Олександра Медведька із заявою про відвід слідчому Олександру Харченку та з проханням усунути від розслідування справи заступника генерального прокурора Миколу Голомшу.

Мирослава Гонгадзе та її представник посилаються на "недостатній професійний рівень вказаних осіб та їхню неспроможність противитися політичному тискові".

Теличенко нагадала, що, відповідно до КПК, генеральний прокурор має 24 години для відповіді потерпілій.

1 липня цього року генеральний прокурор уже дав оцінку роботі свого заступника Голомші, забравши з-під його контролю справу Гонгадзе та доручивши контроль за слідством Віталію Щоткіну.

"Чому раптом це рішення змінилося, залишається незрозумілим", - зазначила Теличенко.

"У генпрокуратурі є висококваліфіковані фахівці. Саме завдяки їхнім зусиллям у 2005-2006 році до суду було передано спроможні обвинувачення і в справі Георгія Гонгадзе, і в справі Олексія Подольського", - сказала вона.

Вона нагадала, що на той час слідством керував заступник генпрокурора Віталій Щоткін, а підтримував обвинувачення в суді Віктор Кудрявцев.

"У професійних якостях цих керівників я не сумніваюся. Сьогодні ж генпрокуратура безсоромно піариться, використовуючи для цього результати роботи оперативників СБУ, а водночас навіть з першим допитом Олексія Пукача слідчі допустили порушення КПК, допитавши його за відсутності захисника", заявляє Теличенко.

На її думку, "брак професійності слідчих ставить під загрозу спроможність обвинувачення в суді та унеможливлює їхню роботу під тиском політичних чинників та спекуляцій".

Копію звернення до генпрокурора надіслано на ім’я президента Віктора Ющенка. "Отож, він також мусить сказати своє слово", вважає Теличенко.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News