Ющенко звинувачує БЮТ у "малоросійстві"

Вівторок, 25 серпня 2009, 21:44

Президент Віктор Ющенко вимагає від міської влади Полтави вирішити питання щодо спорудження пам'ятника Івану Мазепі.

Про це йдеться у листі полтавському міському голові Андрію Матковському, повідомляє прес-служба Ющенка.

Глава держави наголошує, що виконання завдання щодо встановлення в Полтаві пам'ятника гетьману Мазепі не може ставитися у залежність від особистих уподобань конкретних посадовців чи партійної тактики.

"Це – обов'язок міської влади перед громадою та усім українським суспільством", - наголошується у повідомленні.

Ющенко нагадує, що, згідно з його указом, передбачалось спорудження пам'ятника Мазепі в Полтаві. "Це положення акту глави держави не виконано", - зазначила прес-служба.

Президент звертає увагу, що така ситуація жодним чином не пов'язана з об'єктивними причинами технічного чи фінансового характеру, "оскільки були всі можливості для вирішення питання".

Він вважає, що "перешкодою гідному увічненню гетьмана у місті Полтаві стали цілком свідомі дії міської влади, які важко охарактеризувати інакше як вияв "малоросійства", постколоніального мислення та відвертої наруги над гідністю українців".

"Показовою та симптоматичною у цьому зв'язку є недержавницька позиція представників БЮТ у міській владі. Саме ця позиція є головною причиною блокування встановлення пам'ятника", - йдеться у листі Ющенка.

"Хочу зауважити, що ситуація навколо спорудження пам'ятника Мазепі в Полтаві фактично повторює іншу - щодо увічнення у цьому місті пам'яті визначного українського державного та військового діяча, вихідця з Полтавщини Симона Петлюри", – підкреслює президент.

На його думку, такі дії представників БЮТ мали б давно отримати належну оцінку керівництва блоку.

"Адже ця політична сила постійно декларує себе як патріотична та проукраїнська, а у преамбулі передвиборної програми БЮТ чітко зазначено, що передумовою здійснення програми є, зокрема, "відновлення національних світоглядних традицій і чесної національної історії", - йдеться у повідомленні.

Однак, на думку глави держави, "ситуація навколо пам'ятника Мазепі в Полтаві вкотре підтвердила, що БЮТ, турбуючись про рейтинги, традиційно не висловлює позиції щодо ідеологічних питань та закриває очі навіть на відверто недержавницьку позицію своїх представників".

"Ющенко вважає таку практику подвійних стандартів яскравим свідченням нещирості зазначеної політичної сили перед виборцями та суспільством, невідповідності її передвиборних обіцянок реальним планам та діям", - зазначила прес-служба.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News