Ющенко: "У справі Гонгадзе ми на фінішній прямій"

П'ятниця, 28 серпня 2009, 08:57

Президент Віктор Ющенко заявляє, що розслідування справи вбивства журналіста Георгія Гонгадзе вийшло на фінішну пряму.

Про це він сказав в інтерв’ю газетам "Україна молода", "День" та "Дело".

"Як президент, можу сказати: зараз ми перебуваємо на фінішній прямій. Цьому дуже посприяв арешт генерала Пукача. Після цього слідство отримало відповіді на ключові питання", - зазначив Ющенко.

"Я проводжу щотижневі консультації з генеральним прокурором, і щоразу вимагаю від нього одного: завершення розслідування цієї справи. Це питання честі – його персональної і прокуратури в цілому", - наголосив Ющенко.

При цьому він зазначив, справа такого рівня, "коли йдеться про причетність до злочину найвищого керівництва держави, звісно, не може бути простою", хоча "Генеральна прокуратура з перших днів розслідування має повне сприяння".

"Я не можу сказати, що мені як президенту легко забезпечувати реалізацію цієї справи – з точки зору політичних тисків. Ви самі розумієте, що ті, хто до цього причетний, сидять у високих кріслах, а ті, хто вже перебуває поза владою, все одно зберегли колосальний вплив", - сказав Ющенко.

На запитання щодо того, скільки осіб, названих Пукачем слідству як причетні до вбивства Гонгадзе, перебувають при владі, президент відповів:

"Я б так сказав: ця справа зачіпає певне коло таких людей. І тому для слідства настає дуже відповідальний момент".

Ющенко також упевнений, що ця справа така резонансна, що "жодна країна не наважиться надати притулок злочинцям такого рівня". "Навіть при тому цинізмі, з яким деякі держави покривають деяких українських "біженців". Піти на таке – це зрадити людство. Теоретично таке можливо. Але на практиці я собі цього не уявляю", - сказав він.

Президент також зазначив, що 2 місяці тому одним із напрямів розслідування було надання оцінки діям правоохоронних органів на предмет "фальшування" розслідування справи протягом перших 5 років.

"Згідно з останньою доповіддю мені генпрокурора, слідство триває, тож громадськість отримає відповідь на питання, чому і хто гальмував розслідування – можливо, вже через місяць. Головне, щоб ця справа постійно була на контролі журналістів і суспільства", - наголосив президента.

Ющенко визнав, що результати розслідування, "очевидно", вплинуть на президентську кампанію. "І хтось, безперечно, читатиме це саме як елемент виборчої кампанії. Але це не головне. Головний виграш для суспільства полягатиме в тому, що ми, можливо, вперше побачимо, як відповідальність несуть представники дуже високих рівнів влади. І це буде однією з найяскравіших ілюстрацій демократії", - наголосив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування