ЮЩЕНКО ГОТОВИЙ ПІТИ НА ЗВІЛЬНЕННЯ СТЕЛЬМАХА?

П'ятниця, 4 вересня 2009, 09:05

Голова Нацбанку Володимир Стельмах може покинути свою посаду до закінчення терміну повноважень.

Таку можливість допустив президент Віктор Ющенко на зустрічі з представниками ділових ЗМІ у четвер, пише "Дело".

За словами глави держави, він готовий піти на крайні заходи щодо голови НБУ, якщо той ставитиме під загрозу вітчизняну банківську систему – зокрема, потурати політиці Кабміну у вирішенні проблем бюджету за допомогою емісії гривні.

"Я наклав повторне вето (на закон про випуск 10 млрд. грн. на підготовку до чемпіонату Євро-2012). Кожна емісія сьогодні – мільярд чи півтора – буде критичною для стабілізації гривні", - зазначив Ющенко.

"Потреби бюджету в грошах потрібно покривати за рахунок залучення грошей з ринку, наприклад, випускаючи цінні папери, а не за рахунок емісії, яка девальвує гривню", - підкреслив він.

"Я буквально сьогодні попередив Стельмаха, що якщо в обігу з'явиться додатковий 1 чи 2 млрд грн, то вживу крайні заходи, не чекаючи закінчення терміну його каденції", - сказав Ющенко, цитує "Комерсант-Україна".

За словами президента, уряд чинить тиск на голову НБУ, щоб отримати доступ до грошового верстата – але це не може знімати відповідальність із голови Нацбанку. Він, за словами Ющенка, має відповідати за свої дії чи бездіяльність.

"Я був неприємно вражений, коли дізнався про те, що державний Ощадбанк видав НАК "Нафтогаз України" кредит на 22 млрд. грн. При тому, що максимальний кредит, який міг бути виданий в одні руки, – 5 млрд.", - сказав президент.

"Зрозуміле бажання НБУ допомогти НАКу вчасно розрахуватися за газ. Однак Нацбанк не повинен розбиратися в тому, як закачується газ, його справа – стабільність банківської системи", - наголосив він.

Проте, у стрибках курсу гривні Ющенко звинувачує, насамперед, Кабмін.

"Нацбанк може регулювати тільки епізоди, а не загальну тенденцію курсу національної валюти, яку визначає бюджетна, фіскальна й інвестиційна політика уряду", - сказав президент.

За його словами, НБУ міг би встановити курс гривні до долара на рівні 6,5, якби уряд зміг залучити в Україну додатково близько $14 млрд. Але поки що гривня "просідає" під тиском національних боргів, які зростають.

За інформацією президента, на даний момент їхня сума складає 185 млрд. грн.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...