Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Тимошенко розраховують, що долар буде по 8,6

Понеділок, 7 вересня 2009, 19:14

Кабмін розраховує проект держбюджету на 2010 рік виходячи з курсу 8,5-8,6 гривень за долар.

Про це повідомив голова Нацбанку Володимир Стельмах на прес-конференції, повідомляють Українські новини.

"Оголошено, що на наступний рік ураховуються доходи бюджету, виходячи з курсу 8,5-8,6 гривень за долар", - сказав він.

Стельмах також зазначив, що НБУ міг утримувати курс гривні на рівні 6,5 гривень за долар з урахуванням отриманих кредитів МВФ.

"У нас була можливість утримувати курс 6,5 гривень за долар, виходячи з того, що в нас різко скорочується імпорт, у нас позитивна динаміка із сальдо поточного рахунку", - сказав він.

Глава НБУ також поскаржився на відсутність в розпорядженні Нацбанку такого інструменту, як обов'язковий продаж валютної виручки, оскільки навіть введення обов'язкового продажу на рівні 50% могло забезпечити суттєву підтримку гривні, повідомляє "Інтерфакс-Україна".
    
При цьому він зазначив, що авуари українських компаній за кордоном становлять близько $5 млрд, збільшившись з початку року майже на $2 млрд.
    
Глава НБУ визнав, що валютний ринок знаходиться під впливом спекулятивних операцій. При цьому він зазначив, що прибутковість операцій з валютою при коливаннях курсу може досягати 200-800% річних.
    
У той же час, Стельмах зазначив, що великим пріоритетом для центрального банку в поточному році є забезпечення належної купівельної спроможності гривні та утримання інфляції, а не збереження курсу: девальвація гривні за останні 12 місяців (з 3 вересня 2008 року до 3 вересня 2009 року) склала майже 63%.

При цьому він підкреслив, що істотний девальваційний тиск на курс формує висока дефіцитність держбюджету.
    
Говорячи про заплановану заборону на кредитування в іноземній валюті, Стельмах заявив, що готовий пожертвувати присутністю на ринку іноземних банків, які вже пригрозили згорнути свої операції в Україні при реалізації таких намірів НБУ.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування