САВЧЕНКО: ВАЛЮТНІ МАХІНАЦІЇ РОБИТЬ НБУ

П'ятниця, 11 вересня 2009, 11:19

Колишній заступник голови Нацбанку Олександр Савченко заявляє про участь керівників НБУ у валютних махінаціях.

Про це він сказав на прес-конференції у п’ятницю, пояснюючи мотиви своєї відставки.

"Валютні спекуляції. На жаль, вони відбуваються за участі Нацбанку. Я вимагав, писав доповідні записки, що офіційний і фактичний курс має бути один. Коли у нас різниця між офіційним і ринковим курсом складає 5-6%, це означає, що щоденно хтось отримує без зусиль 5-6 мільйонів доларів", - сказав Савченко.

"Якщо така велика маржа, ви можете собі уявити, які кошти нечесно потрапили у кишені вибраним банкам", - додав він.

Крім того, за словами Савченка, національну валюту послаблює політизація НБУ.

"Зараз НБУ є не незалежною структурою. На жаль, він втягнутий у політику, інколи – через певні схеми – у комерцію. Що є неприпустимим", - сказав він.

За словами Савченка, зараз відбуваються "безпрецедентні втручання збоку президента і секретаріату, так і збоку інших структур – партій, угруповань, тимчасових комісій, які розслідують діяльність банку".

"Усе це веде до девальвації і інфляції, до зневіри людей у національній одиниці. Тому що нема грошей без довіри. Вона будується на моральності банкірів, їхній здатності проводити сильну монетарну політику, робити адекватну емісію грошей", - сказав він.

Серед прикладів неадекватної емісії Савченко назвав схеми рефінансування комерційних банків.

"У нас було рефінансування деяких обраних комерційних банків, які непропорційно отримували великі кошти і не витрачали їх на кредитування економіки. Ці кошти йшли на валютний ринок. Це приклад неадекватної емісії. Неадекватна емісія – це фактично крадіжка", - сказав він.

За словами Савченка, кредитна політика, яку проводить НБУ, теж не є адекватною.

"Ми єдина країна, яка не заохочує комерційні банки кредитувати, а навпаки робить все, щоб вони згортали свої кредитні можливості. Особливо це небезпечно стосовно західних банків, тому що вони могли би влити в економіку декілька мільярдів гривень чи доларів", - сказав він.

"Ситуація виглядає так: одні банки отримують левову частину рефінансування, накопичується велика ліквідність, вона тисне на курс, на інфляцію. І щоб зняти цей тиск робиться безпрецедентне резервування на окремому рахунку НБУ. Спочатку 40%, потім – 50%. Це так дестабілізує систему, що банки, які намагалися давати кредити, припиняють таку діяльність", - додав Савченко.

Він також заявив, що ситуацію на валютному ринку дестабілізують заяви представників секретаріату президента.

"Працівники секретаріату знають краще, що робити, як робити. Давайте тоді їх поміняємо місцями з керівництвом НБУ, але хай тоді вони і відповідають за ситуацію", - заявив Савченко.

Як відомо, раніше міністр внутрішніх справ Юрій Луценко заявив про виявлені факти зловживань на валютному ринку збоку керівників НБУ. МВС викликало на допит першого заступника голови НБУ Олександра Шаповалова.

Савченко вважається лояльним до Юлії Тимошенко. Свого часу вона пропонувала Савченка на посаду голови НБУ замість Володимира Стельмаха.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News