Ющенко і Стельмах встромляють "палки в колеса" Луценку?

Четвер, 17 вересня 2009, 12:57

Президент Віктор Ющенко і керівництво Нацбанку відмовляються сприяти слідству у справі щодо фінансових махінацій за участю НБУ.

Про це заявив міністр внутрішніх справ Юрій Луценко в інтерв'ю газеті "Комерсант-Україна".

"На жаль, при розслідуванні правоохоронні органи стикаються з категоричним небажанням ні президента Віктора Ющенка як особи, якій підпорядковується керівництво Нацбанку, ні керівництва НБУ надавати хоч якусь допомогу", - сказав він.

"На будь-які наші запити ми отримуємо єдину відповідь: "Це банківська таємниця". Протягом тривалого часу нам категорично відмовляються надавати інформацію про дати, обставини і результати валютних аукціонів, які проводить НБУ", - повідомив голова МВС.

За словами Луценка, інформацію про махінації і зловживання в банківській сфері слідство отримує від нового керівництва певних банків.

Міністр розповів про махінації в деяких банках, позначаючи їх лише першою літерою назви установи – щоб не робити їм "негативної реклами".

Так, за його словами, керівництво банку "Р" видало кредит на 1,75 млрд грн під заставу земельної ділянки площею 113 га в Київській області, "яка регулярно є предметом застави у 16 різних позичальників", потім дозволило вивести ділянку з застави і віддати в іпотечну заставу іншому комерційному банку. А в процесі рефінансування ця ділянка, "помножена на 16 угод іпотеки, стає заставою для отримання ще 2 млрд грн, які виділяє Нацбанк".

"Де були посадові особи НБУ, уповноважені здійснювати нагляд і контроль за банками? Виходить, що всі ці процеси для них були абсолютно прозорими. Не може бути, щоб хтось не бачив, що в одному з найбільших банків країни одна й та ж земельна ділянка 16 разів була предметом застави", - заявив Луценко.

Ще один його приклад – банк "Є", який отримав "сотні мільйонів кредиту" під заставу земельної ділянки площею 20 га в Обухівському районі Київської області, якої за даними Держкомзему "не існує", а також "500 млн грн рефінансування" від НБУ.

"Банк "Д" узагалі видавав кредити без застави... Є банк "Н", де заставою служили корпоративні права двох ТОВ на суму 40 тис. грн. Під нього вони отримали кредити на суму близько 500 млн грн. Ця справа була порушена місяці два тому", - сказав Луценко.

"Нацбанк ніколи не сприяв нам у відкритті завіси банківської таємниці, навіть у таких кричущих випадках", - зазначив голова МВС.

Він вважає, що здійсненню таких злочинів "своєю бездіяльністю, невиконанням своїх прямих посадових обов'язків" сприяли посадові особи НБУ.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування