Свідкам у суді дозволили мати адвоката

Вівторок, 6 жовтня 2009, 12:24

Будь-який громадянин має право на допомогу адвоката під час допиту або подання пояснень як свідка, а також при спілкуванні з представниками держорганів.

Це випливає з рішення Конституційного Суду, що було прийнято 30 вересня й оприлюднено у вівторок, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Дане рішення КС ухвалив, розглянувши звернення громадянина Ігоря Голованя.

Положення "Кожний має право на правову допомогу" варто розуміти, як гарантовану державою можливість будь-якій особі, незалежно від характеру її правовідносин з держорганами, об'єднаннями громадян, юридичними і фізичними особами, вільно, без неправомірних обмежень одержувати допомогу з юридичних питань в обсягах і формах, як вона того вимагає.

КС також пояснив, що під час допиту громадянина, як свідка, в органах дізнання, досудового слідства або подання пояснень у правовідносинах з цими або іншими держорганами має право на юридичну допомогу від обраної ним за власним бажанням особи в статусі адвоката.

Це також не виключає можливості одержання такої допомоги від іншої особи, якщо законами України щодо цього не встановлені обмеження.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування