Ющенко просить Тимошенко повернутися обличчям до армії

Вівторок, 13 жовтня 2009, 15:58

Президент Віктор Ющенко вважає, що Збройні сили України стали заручниками популістської політики уряду.

Таку думку він висловив, відкриваючи засідання Ради нацбезпеки та оборони, повідомляє УНІАН.

"Армія стала заручником політичних інтриг і спекуляцій", - сказав президент, додавши, що сьогодні військо не отримує належної уваги від влади і, в першу чергу, від уряду.

Ющенко заявив, що хоче апелювати до прем`єра Юлії Тимошенко, оскільки "поки вона не повернеться обличчям до армії", буде важко говорити про її розвиток і навіть майбутнє.

Він нагадав про передвиборчі обіцянки БЮТ та особисто Тимошенко напередодні минулих парламентських виборів, зокрема, перевести армію на професійну основу до кінця 2009 року.

Натомість, наголосив Ющенко, на сьогодні з армії пішло майже 2 тисячі контрактників, що становить майже 10% від загальної чисельності.

"Також Тимошенко обіцяла скасувати призов до армії, а насправді кількість призовників збільшилась на 6 тисяч осіб навесні цього року", - заявив він.

Не відповідає обіцянкам і заробітна плата контрактників, яка, за словами Ющенка, вдвічі нижча за середню зарплату по країні.

Ющенко також наголосив, що не відповідають стратегії розвитку ЗСУ, затвердженій урядом, й обсяги фінансування армії.

Він зауважив, що замість передбачених 2,5-3% від ВВП на армію йде з урахуванням інфляції лише 0,8% від ВВП.

"Це критична межа, коли говорять про невідновлювальні руйнівні процеси в армії", - сказав президент.

Також він нагадав, що на сьогодні крісло міністра оборони є вакантним, а головнокомандувач ЗСУ Сергій Кириченко подав у відставку.

Ющенко наголосив, що навів ці дані не для того, щоб зводити політичні рахунки, а для того, щоб спонукати присутніх на засіданні РНБО до серйозної дискусії.

"Нам пора давати персональні оцінки", - сказав президент.

Також він закликав членів РНБО напрацювати рішення, яке б допомогло українському війську, підвищило розмір фінансування, статус військовослужбовців, підтримало розвиток українського війська, у тому числі щодо впровадження нової військової техніки.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...