ЮЩЕНКО ЗНОВУ ХОЧЕ ПЕРЕГЛЯНУТИ ГАЗОВІ КОНТРАКТИ

Понеділок, 2 листопада 2009, 14:39

Президент Віктор Ющенко вимагає від уряду негайно переглянути газові контракти з Росією.

Про це повідомила на брифінгу прес-секретар президента Ірина Ванникова.

За її словами, досвід виконання газових контрактів, укладених 19 січня цього року, довів їх безперспективність для обох сторін. З метою унеможливлення подальшої політизації та штучних загострень відносин у газовій сфері, ці угоди необхідно переглянути.

"Президент України стурбований тим, що менше ніж за два місяці до нового року уряд не забезпечив офіційного врегулювання з Російською стороною ключових параметрів рівноправного співробітництва у газовій сфері. Усі ризики для України, які випливають з угод від 19 січня 2009 року, залишаються актуальними", – додала прес-секретар.

Водночас президент в цілому схвально оцінює готовність компанії НАК "Нафтогаз України" до виконання своїх функцій – як з поставок газу українським споживачам, так і транзиту російського природного газу через територію України.

"Це, незважаючи на серйозні фінансові труднощі компанії, обумовлені дискримінаційними для України умовами контрактів від 19 січня 2009 року", – звернула увагу Ванникова.

У цьому зв’язку президент України вимагає від уряду вжити невідкладних заходів щодо офіційного внесення змін і доповнень у газові контракти від 19 січня 2009 року. А саме:

визначити оптимальні обсяги закупівлі російського природного газу на 2010 рік з урахуванням реального стану економіки;

установити взаємоприйнятні формули розрахунків ціни на газ для України і транзитної ставки з урахуванням домовленостей, досягнутих на рівні президентів обох держав від 12 лютого 2008 року;

врегулювати питання симетрії зобов’язань, ризиків і штрафних санкцій з урахуванням практики міжнародного співробітництва в газовій сфері, а також ключової ролі української ГТС в євро-азійській системі газопроводів.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування