ЮЩЕНКО НАПИСАВ МЕДВЕДЄВУ СВОЇ ЗМІНИ ДО ГАЗОВИХ УГОД

Четвер, 19 листопада 2009, 08:11

Президент України Віктор Ющенко пропонує президенту Росії Дмитру Медведєву невідкладно створити спільну групу для внесення змін у газові контракти.

Про це йдеться в листі Ющенка до Медведєва, текст якого оприлюднено на сайті президента України в ніч із середи на четвер.

"При збереженні контрактів незмінними вже весною наступного року українська державна компанія ("Нафтогаз") не зможе забезпечувати підготовку до наступного опалювального сезону, а відтак будуть формуватися потенційні загрози щодо надійності поставок газу в Україну та його транзиту до інших держав Європи", - попереджає Ющенко.

"Очевидно, що такий розвиток подій є небажаним як для України, так і для Росії та ЄС", - впевнений він.

Ющенко пропонує "вдосконалити формулу розрахунку ціни газу для України, зокрема, встановити економічно обґрунтовані базову ціну та параметри енергоносіїв заміщення".

Також він пропонує визначити реальний для України граничний обсяг відбору російського газу за принципом "бери або плати" (наприклад до 30 млрд. кубометрів на рік), враховуючи технічні можливості ГТС щодо поставок і транзиту протягом року.

Крім того, український президент пропонує "вдосконалити формулу розрахунку транзитної ставки, зокрема, визначити економічно обґрунтовані базову ставку та інфляційні параметри; встановити мінімум обсягів транзиту газу з оплатою за принципом "качай або плати" (наприклад, 100 млрд. кубометрів на рік)".

Ющенко пропонує і в контракті купівлі-продажу газу, і в контракті транзиту "передбачити симетричні умови відповідальності сторін за ризики та передбачити симетричні економічно обґрунтовані штрафні санкції до обох сторін" за невиконання умов.

Також президент України пропонує доповнити контракти від 19 січня цього року додатком "про незастосування у 2009 році штрафних санкцій через недобір Українською стороною законтрактованих обсягів російського природного газу".

"Пропоную невідкладно сформувати двосторонню спільну робочу групу, якій доручити якнайшвидше опрацювати і реалізувати наведені пропозиції", - пише Ющенко Медведєву.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування