У "Газпромі" назвали ціну на газ для України

Середа, 25 листопада 2009, 17:03

У "Газпромі" сподіваються, що у переддень Нового року між Україною і Росією не буде газових проблем.

Про це сказав прес-секретар голови "Газпрому" Сергій Купріянов в інтерв'ю "Эху Москвы", коментуючи слова голови "Нафтогазу" Олега Дубини, який висловив сподівання, що зустріне новий рік без газових конфліктів "і, судячи з усього, вдома".

"Ну, добре було б, щоб Олег Ігорович не помилився. Ми всі щиро на це сподіваємося. Це буде гарною зміною традицій. Те, як зараз складаються наші взаємини, як зараз йдуть платежі і те, які документи ми вчора підписали... дозволяє нам розраховувати, що об'єктивно причин для будь-яких конфліктних ситуацій у переддень Нового року немає", - сказав він.

"Головне - щоб в Україні не відбулося якихось форс-мажорів або якихось відвертих провокацій, які б поставили під загрозу виконання усіх зобов'язань", - додав Купріянов.

На запитання, скільки втрачає "Газпром" після підписання додаткового протоколу до угоди про ставки транзиту газу через територію України, він відповів:

"Так, звичайно, Газпром втрачає, оскільки істотно знижуються річні контрактні кількості щодо наступного року. Нагадаю, що в 2010 році за контрактом Україна повинна була б придбати у нас 52 млрд. кубометрів газу, зараз цей обсяг знизився до 33,75 млрд. кубометрів. Оцінюючи середню ціну наступного року для України приблизно в межах 280 доларів, це відповідає європейськими цінами, можна порахувати, скільки ми недоотримаємо".

"Це, звичайно, не збитки, це недоотримана вигода... Це дуже просто порахувати. Виходить мінус приблизно 18 млрд. кубометрів, множимо на 280 доларів", - додав він.

На питання, чому "Газпром" раптом вирішив протягнути Україні "руку допомоги", Купріянов відповів: "Це складно назвати рукою допомоги. Скоріше це просто врахування об'єктивної ситуації".

За його словами, в "Газпромі" розуміють, що "спробувати отримати кошти з України за газ, який вона не отримала, у даній ситуації просто нереально".

"Тому й було прийнято таке рішення. Воно було продиктовано об'єктивною економічною ситуацією в Україні, об'єктивною фінансовою ситуацією, з якою, що називається, не посперечаєшся", - сказав Купріянов.

"Можна було б, напевно, пред'являти штрафні санкції і по поточному року, вимагати повного виконання контрактних зобов'язань щодо наступного року, але ми чудово розуміємо, що заплатити наші українські колеги навряд чи змогли б. Точніше, точно не змогли б", - додав він.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування