Євросоюз зробив ще один крок до зближення

Вівторок, 1 грудня 2009, 12:23

1 грудня офіційно набуває чинності Лісабонський договір про реформу принципів функціонування Європейського Союзу.

Цей договір уперше утворює Європейський Союз як єдине ціле з юридичного погляду, передає Радіо "Свобода".

Серед положень Лісабонського договору – запровадження чільної адміністративної посади постійного голови Європейської ради. Це пов’язано зі збільшенням кількості країн-членів ЄС з 6 до 27 і ускладненням системи керування.

2010 рік для Євросоюзу буде перехідним, зазначив посол Єврокомісії в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра.

Крім внутрішніх змін, таких як, наприклад, механізм ухвалення рішень у європейській спільноті, реформи торкнуться і зовнішніх відносин.

Так, із 1 січня Герман Ван Ромпей запрацює як постійний президент Європейської ради, спрощено його ще називають президентом ЄС. А баронеса Кетрін Ештон з 1 грудня стає Високим представником у справах зовнішніх відносин та безпекової політики. Раніше відповідними питаннями займалися комісар Беніта Фереро-Вальднер та Хав’єр Солана.

Дотеперішнє Представництво Європейської Комісії в Україні з 1 грудня матиме іншу офіційну назву – Представництво Європейського Союзу.

Воно поступово перебиратиме на себе компетенції, які зараз мають національні посольства країн-членів. Щоправда, поки це не стосуватиметься візових питань.

Очікується, що з часом це представництво стане частиною новоствореної дипломатичної служби (орієнтовно квітень 2010 року)

Ймовірно, що і президентство, яке у новорічну ніч має перейти від посольства Швеції до Іспанії, пізніше перейде до Представництва Євросоюзу.

Набуття чинності Лісабонським договором збіглося в часі з призначенням нової Європейської комісії. В ній будуть створені нові посади комісарів, які відповідатимуть за зовнішню політику в окремих питаннях.

Так, наприклад, процесом розширення та Європейською політикою сусідства керуватиме представник Чехії Штефан Філе. Питання енергетичної політики ЄС за Лісабонським договором ухвалюватимуться не одноголосно, а більшістю.

Тобто 1 грудня починається масштабна реформа ЄС, яка передбачає ще більшу інтеграцію.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування